«Αντίο, άνθρακα» για την Ινδονησία με τις ευλογίες ΗΠΑ και Ιαπωνίας

«Αντίο, άνθρακα» για την Ινδονησία με τις ευλογίες ΗΠΑ και Ιαπωνίας

75
«Αντίο, άνθρακα» για την Ινδονησία με τις ευλογίες ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μια συμμαχία κρατών ενεργοποιείται προς την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της Ινδονησίας. Ειδικότερα, ΗΠΑ, Ιαπωνία και άλλοι εταίροι έδωσαν τα χέρια προκειμένου να συγκεντρωθούν $20 δισ. σε κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια για τη διακοπή της λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση άνθρακα της Ινδονησίας, αλλά και για τη μείωση των εκπομπών από το 2030 και έπειτα.

Η πρωτοβουλία Indonesia Just Energy Transition Partnership (JETP) «είναι πιθανώς η μεγαλύτερη μεμονωμένη χρηματοοικονομική σύμπραξη για το κλίμα», τόνισε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Το Indonesia JETP κινείται στα πρότυπα αντίστοιχης πρωτοβουλίας των Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και ΕΕ για την απανθρακοποίηση του κλάδου της ενέργειας της Νότιας Αφρικής. Η εν λόγω πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί στην COP26 πέρυσι.

Η Ινδονησία έχει θέσει έναν στόχο επίτευξης μηδενικών εκπομπών έως το 2050 αλλά και διπλασιασμού της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να αντιπροσωπεύουν κατ’ ελάχιστο το 34% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030.

«Έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας μέσω της οποίας μπορούμε να μεταμορφώσουμε τον ενεργειακό κλάδο της Ινδονησίας από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.