Φουρτούνες για την κινεζική οικονομία

Φουρτούνες για την κινεζική οικονομία

45
Φουρτούνες για την κινεζική οικονομία

Σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κίνα, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα τον Οκτώβριο αυξήθηκε σε χαμηλότερα του εκτιμώμενου επίπεδα και οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση για πρώτη φορά εντός των τελευταίων πέντε μηνών. Όπως σημειώνει το Reuters, η εν λόγω εικόνα καταδεικνύει πτώση της ζήτησης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις διεθνείς.

Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί απαραίτητα έκπληξη. Άλλωστε, η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων, όπως οι περιορισμοί ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας, η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές αλλά και οι πονοκέφαλοι της αγοράς ακινήτων.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η πτωτική εικόνα των εξαγωγών, η μεταβλητότητα στην αγορά ακινήτων και η πολιτική μηδενικής ανοχής του Πεκίνου προκαλούν αισιοδοξία για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι η Κίνα δεν θα επιτύχει τον ετήσιο στόχο της για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,5%, με αναλυτές να προβλέπουν ανάπτυξη ύψους 3,2% για το 2022. Ενδεικτικά, η JP Morgan εκτιμά ανάπτυξη 3,1% για το 2022 και 4% για το 2023, και οι δύο εκτιμήσεις αναθεωρημένες προς τα κάτω.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.