Αισιοδοξία για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Αισιοδοξία για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

54
Αισιοδοξία για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Αισιοδοξία επικρατεί αναφορικά με τη δυνητική παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, με τη Ρωσία να ανακοινώνει ότι οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα με τα Ηνωμένα Έθνη ήταν «αρκετά εποικοδομητικές».

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών συνάντησαν ρωσική αποστολή στη Γενεύη την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου για να συζητήσουν τις ανησυχίες της Μόσχας για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

«Υπήρξαν συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα, αρκετά εποικοδομητικές συνομιλίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία ζητά απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, που αναμένεται να ανανεωθεί στις 19 Νοεμβρίου. Η Μόσχα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία εάν δεν υπάρξει πρόοδος αναφορικά με τις ανησυχίες της. Υπενθυμίζει ότι η Ρωσία πρόσφατα αποχώρησε από τη συμφωνία για μερικές ημέρες, με τη Μόσχα να αναφέρει ότι παρά τα όσα προβλέπει η συμφωνία, οι εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων αντιμετωπίζουν σημαντικούς σκοπέλους.

Η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι οι αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων, αν και δεν στοχοποιούνται άμεσα από τις κυρώσεις της Δύσης, είναι περιορισμένες καθώς οι κυρώσεις δυσκολεύουν τις εταιρίες εξαγωγών να διεκπεραιώσουν πληρωμές ή να αποκτήσουν πλοία, ασφάλιση και πρόσβαση στα λιμάνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.