Ισχυρή πτώση των ναύλων των containerships

Ισχυρή πτώση των ναύλων των containerships

154
Ισχυρή πτώση των ναύλων των containerships

Οι τάσεις διόρθωσης στους ναύλους των containerships επιμένουν, και μάλιστα ενισχύονται, με τη ρότα πτώσης που εκκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 να φαντάζει αδιάκοπη. Ο σχετικός δείκτης της Drewry, WCI, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα επίπεδα των ναύλων σε κύρια routes της αγοράς, διαμορφώθηκε στα $2.773,49/FEU την εβδομάδα 3-9/11, αφότου κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση 9%, μία από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες πτώσεις εντός του έτους.

Πλέον, ο δείκτης βρίσκεται σε κατά 70% χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση, σε κατά 26% χαμηλότερα επίπεδα από τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, όμως σε κατά 115% υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον προ-πανδημικό μέσο όρο του 2019.

Η πτώση ήταν ιδιαίτερα υψηλή στα fronthaul routes μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Τόσο στο route Σαγκάη-Ρότερνταμ όσο και σε εκείνο από τη Σαγκάη στη Γένοβα, οι ναύλοι κατέγραψαν πτώση 15% σε εβδομαδιαία βάση. Την ίδια ώρα, οι πτώσεις στους ναύλους στα routes από την Κίνα στις ΗΠΑ περιορίστηκαν μεταξύ του 4% και του 6%.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ναύλοι στο route Ρότερνταμ-Νέα Υόρκη κατέγραψαν οριακή πτώση 1% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα $7.336/FEU, παραμένοντας σε κατά 17% υψηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση.

Τέλος, η Drewry εκτιμά ότι οι ναύλοι θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία τις ερχόμενες εβδομάδες, όμως ο ρυθμός των πτώσεων θα επιβραδυνθεί.

Εικόνα1

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.