Στην Κίνα το σαουδαραβικό πετρέλαιο

Στην Κίνα το σαουδαραβικό πετρέλαιο

44
Στην Κίνα το σαουδαραβικό πετρέλαιο

Συμφωνία για την απόκτηση σαουδαραβικού πετρελαίου από ιδιωτικό κινεζικό διυλιστήριο υπεγράφη πρόσφατα, προκαλώντας μετριασμένη αισιοδοξία αναφορικά με τη ζήτηση του κορυφαίου παίκτη της αγοράς, δηλαδή της Κίνας.

Ειδικότερα, η συμφωνία, βάσει του Reuters, υπεγράφη μεταξύ του ιδιωτικού διυλιστηρίου Zhejiang Petroleum & Chemical Co. (ZPC) και της κρατικής Saudi Aramco και περιλαμβάνει την αγορά 1,08 εκατ. τόνων πετρελαίου –7,88 εκατ. βαρέλια– έναντι περίπου $735 εκατ.

Η εν λόγω συμφωνία προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία καταγράφεται μεταβλητότητα στις τιμές μαύρου χρυσού λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με τη βιωσιμότητα της κινεζικής ζήτησης. Μάλιστα, το γεγονός πως πρόκειται για ιδιωτικό διυλιστήριο καθιστά την είδηση περαιτέρω ελπιδοφόρα, καθώς στην Κίνα τα διυλιστήρια λαμβάνουν ποσοστώσεις εισαγωγών πετρελαίου, τις οποίες αποφασίζει το Πεκίνο.

Τα ιδιωτικά διυλιστήρια είθισται να λαμβάνουν ποσοστώσεις εισαγωγών σε δεύτερο χρόνο –ή και σε κανένα χρόνο–, με τα κρατικά διυλιστήρια να έχουν παραδοσιακά τον «πρώτο λόγο». Συνεπώς, βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας, η κινεζική ζήτηση φαντάζει ακμάζουσα στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, γεγονός που ενδέχεται να προσφέρει σταθερότητα –ίσως και άνοδο– στις τιμές πετρελαίου και ζήτηση για τα δεξαμενόπλοια που θα το μεταφέρουν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.