Ο πληθωρισμός, «πληγή» για τα λειτουργικά κόστη των πλοίων

Ο πληθωρισμός, «πληγή» για τα λειτουργικά κόστη των πλοίων

118
Ο πληθωρισμός, «πληγή» για τα λειτουργικά κόστη των πλοίων

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα λειτουργικά κόστη των πλοίων εντός 2022, απόρροια της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού, σύμφωνα με έκθεση της Drewry.

Στην έκθεση Ship Operating Costs Annual Review and Forecast 2022/23, η Drewry εκτιμά ότι τα μέσα ημερήσια λειτουργικά κόστη για τους 47 τύπους πλοίων και μεγεθών που καλύπτει η έκθεση αυξήθηκαν για πέμπτο διαδοχικό έτος στα $7.474 το 2022. Η αύξηση αυτή κατά 2,2% είναι πολύ μικρότερη σε σχέση την αύξηση 1,3% το 2021 και σε πλήρη αντίθεση με τα σταθερά ή μειωμένα λειτουργικά κόστη πριν από την πανδημία.

Η αύξηση των OPEX οδηγήθηκε κυρίως από τον πληθωρισμό στα αγαθά και στις υπηρεσίες στον ναυτιλιακό κλάδο όπως επίσης και από διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας, εξηγεί η Latifat Igbinosun, επικεφαλής ερευνών της Drewry για τα λειτουργικά κόστη των πλοίων. Η ίδια σημειώνει ότι τα κόστη για επισκευές και συντήρηση περιορίστηκαν πέρυσι λόγω της συνεχούς ανάπτυξης του εμπορίου και των ισχυρών ναυλαγορών, ενώ φέτος η εικόνα είναι διαφορετική, με τα πλοία να επιστρέφουν στις γιάρδες.

Ενδεικτικά, φέτος τα κόστη για τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 15%, λόγω περιορισμένης προσφοράς και αυξημένων τιμών πετρελαίου. Την ίδια ώρα, αύξηση 8% παρουσιάζουν τα κόστη για ασφαλιστική κάλυψη, ενώ τα κόστη δεξαμενισμών έχουν αυξηθεί εντός του έτους κατά 6%, λόγω των περιορισμένων slots στα ναυπηγεία.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Drewry αναμένει πτώση της δραστηριότητας του θαλάσσιου εμπορίου, με εξαίρεση trades ενέργειας, τα οποία θα επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς των εταιρειών που αφορούν τη λειτουργία των πλοίων. Πάντως, η εκτίμηση κάνει λόγο για μείωση των λειτουργικών δαπανών των πλοίων, καθώς ορισμένα κόστη θα υποχωρήσουν, με εξαίρεση ίσως τις απολαβές των ναυτικών, οι οποίες θα πάρουν την ανιούσα λόγω ελλιπούς προσφοράς αξιωματικών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.