Drones: Το μέλλον στις μεταφορές

    172
    Drones: Το μέλλον στις μεταφορές

    Η αγορά των drones όχι μόνο αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά ειδικά στον τομέα της μεταφοράς φορτίων, παρουσιάζεται ως βέλτιστη εναλλακτική αφού «σήμερα, εργασίες με ελικόπτερα και γερανούς δεν γίνονται αποδοτικά σε πολλούς τομείς των μεταφορών», όπως αναφέρει  σε συνέντευξή του ο Τόμας Μάρκερτ (Thomas Markert), head of operations της πρώτης επιχειρησιακής εταιρείας μεταφοράς φορτίων με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (σ.σ cargo drone operation) στην Ευρώπη, της FlyingBasket.

    «Είμαστε μια εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και διαθέτει drones μεταφοράς φορτίων, με δυνατότητα μεταφοράς της τάξης των 100 κιλών. Το δικό μας μοντέλο έχει μια σημαντική δυνατότητα μεταφοράς φορτίου που φτάνει αυτά τα κιλά, φορτίο που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από κάθε άλλο drone στην αγορά, καθώς αυτά τα drones συνήθως μεταφέρουν από πέντε μέχρι και είκοσι κιλά. Την ίδια ώρα, μπορούμε να λειτουργήσουμε τα drones μας σε αστικά περιβάλλοντα», εξήγησε ο κ. Μάρκερτ, περιγράφοντας πώς μια μικρομεσαία εταιρεία πέρυσι απέδειξε τη δυνατότητα χρήσης drone για τέτοια φορτία εντός πόλης σε μεταφορά που έκανε στο Τορίνο της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, στη σημερινή εποχή είναι σημαντικά για την οικονομία επειδή «προσφέρουν πολλές νέες υπηρεσίες που σήμερα εκτελούνται από γερανούς ή ελικόπτερα, υπηρεσίες που μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικές και με λιγότερη μόλυνση με ένα drone», στην ειδική κατηγορία μεταφοράς μεσαίων φορτίων.

    Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα

    Μια χώρα με πολλές απομακρυσμένες περιοχές στα ορεινά και στα νησιά, λειτουργίες μεγάλων drones θα αποτελέσουν στο μέλλον εναλλακτικές μορφές μεταφοράς προϊόντων. «Αυτού του τύπου οι χρήσεις, το να παραδοθούν -για παράδειγμα- μικρά φορτία της τάξης των 50 κιλών, δεν είναι εύκολο να γίνουν με τα σημερινά μέσα μεταφοράς και είναι καλές χρήσεις για τα dronesm τόνισε ο κ. Μάρκετ.

    Τέλος επεσήμανε πως η Ευρώπη βρίσκεται με βεβαιότητα «στην αιχμή της ανάπτυξης αυτού του τύπου των drones» και πως η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στον κλάδο με δικές της προσπάθειες.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.