Το λιμάνι του Αμβούργου, (νέο) σημείο τριγμών για ΗΠΑ και Κίνα

Το λιμάνι του Αμβούργου, (νέο) σημείο τριγμών για ΗΠΑ και Κίνα

59
Το λιμάνι του Αμβούργου, (νέο) σημείο τριγμών για ΗΠΑ και Κίνα

Οι ΗΠΑ δεν έχουν «κανένα δικαίωμα» να παρεμβαίνουν στη συνεργασία της Κίνας με τη Γερμανία, υπογράμμισε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού η Ουάσινγκτον «συνέστησε με έμφαση» το Πεκίνο να μην αποκτήσει ποσοστό ελέγχου στην αμφιλεγόμενη συμφωνία που αφορά τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου.

Η αμερικανική παρέμβαση είναι ενδεικτική της πρακτικής της διπλωματίας εξαναγκασμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν σε δημοσιογράφους κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

«Η πραγματική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας είναι ένα ζήτημα για τις δύο κυρίαρχες χώρες, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βάλλουν εναντίον αυτού αναίτια και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακατεύονται και να παρεμβαίνουν», δήλωσε ο Τζάο σήμερα, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός Cosco κατέθεσε πέρυσι προσφορά για να αποκτήσει ποσοστό 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας μεταφορών HHLA στο μεγαλύτερο γερμανικό λιμάνι, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία ήταν διχασμένος για το εάν θα έπρεπε να προχωρήσει η συμφωνία ή όχι.

Η Γερμανία ίσως επιτρέψει στην κινεζική Cosco να αποκτήσει μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό σε τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου, σε μια «λύση έκτακτης ανάγκης», όπως τη χαρακτήρισε πηγή του υπουργείου Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία, αλλά να μετριαστεί ο αντίκτυπός της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.