OPEC: Αναγκαίες επενδύσεις $12,1 τρισ. σε ορυκτά καύσιμα

OPEC: Αναγκαίες επενδύσεις $12,1 τρισ. σε ορυκτά καύσιμα

53
OPEC: Αναγκαίες επενδύσεις $12,1 τρισ. σε ορυκτά καύσιμα

Σε αναθεώρηση προς τα επάνω των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προέβη ο OPEC, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται σημαντικός όγκος επενδύσεων, παρά τους στόχους ενεργειακής μετάβασης.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του «2022 World Oil Outlook», ο OPEC σημειώνει ότι τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί, απαιτώντας επενδύσεις ύψους $12,1 τρισ.

Στο πλαίσιο αυτό, η υποεπένδυση σε projects ορυκτών καυσίμων, απόρροια μεταξύ άλλων της πανδημίας αλλά και νομοθεσιών με στόχο τον περιορισμό των επενδύσεων σε ορυκτά, προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με δήλωση του γ.γ. του OPEC, Haitham Al Ghais.

Βάσει της έκθεσης του OPEC, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αγγίξει τα 103 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2023. Μέχρι το 2030, ο Οργανισμός θεωρεί ότι η παγκόσμια ζήτηση κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στα 108,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ μέχρι το 2045 στα 109,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Και οι τρεις εκτιμήσεις είναι αναθεωρημένες προς τα επάνω σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της περσινής έκθεσης.

Ωστόσο, πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί εντός των επόμενων δέκα ετών. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα κορυφωθεί μέχρι το 2030 και εκείνη για πετρέλαιο λίγα έτη αργότερα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.