Ευρωπαϊκοί κολοσσοί ενέργειας σε ρότα κερδών

Ευρωπαϊκοί κολοσσοί ενέργειας σε ρότα κερδών

39
Ευρωπαϊκοί κολοσσοί ενέργειας σε ρότα κερδών

Τη στιγμή που οι τιμές του LNG ακολουθούν την ανιούσα φέτος, οι δύο ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί, Shell και TotalEnergies, κατέγραψαν ισχυρότατα κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες κατέγραψαν κέρδη άνω των $9 δισ. κατά το γ’ τρίμηνο του 2022. Τα μεγάλα κέρδη ενδέχεται να εντείνουν τις εκκλήσεις σε Βρετανία και ΕΕ για υψηλότερη φορολογία στις εταιρείες ενέργειας, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών.

Οι υψηλές τιμές του LNG οφείλονται στη σταδιακή μείωση των ροών από τη Ρωσία, μέσω αγωγών, λόγω των δυτικών κυρώσεων. Ωστόσο, πλέον οι τιμές καταγράφουν καθοδική πορεία, καθώς οι χώρες της Ευρώπης έχουν γεμίσει πλήρως τις αποθήκες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όσον αφορά τη Shell, τα κέρδη της στον τομέα του αερίου ήταν μειωμένα κατά 40% κατά το περασμένο τρίμηνο. Τα συνολικά κέρδη, που έφτασαν τα $9,5 δισ., ήταν ελαφρώς μειωμένα συγκριτικά με το ρεκόρ του περασμένου τριμήνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 15% όσο ο Wael Sawan ετοιμάζεται να αναλάβει τη σκυτάλη από τον Ben van Beurden.

Από την άλλη, στην TotalEnergies LNG, το τμήμα ανανεώσιμων πηγών και ενέργειας κατέγραψε κέρδη ρεκόρ στα $3,6 δισ. αυτό το τρίμηνο, αυξημένα κατά $1,1 δισ. από το β’ τρίμηνο του 2022 και διπλάσια από το περσινό έτος.

Παρά όμως τα υψηλά κέρδη τους, οι μετοχές της Shell και τα ευρωπαϊκά ομόλογα της TotalEnergies και της BP μέχρι στιγμής φαίνονται να είναι μειωμένα σε σχέση με των αμερικανικών ανταγωνιστριών εταιρειών Exxon Mobil και Chevron.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.