Αμερικανός Πρέσβης: «Η ναυτιλία των Ελλήνων καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων»

Αμερικανός Πρέσβης: «Η ναυτιλία των Ελλήνων καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων»

673
Αμερικανός Πρέσβης: «Η ναυτιλία των Ελλήνων καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων»

Παρουσία πολλών και σημαντικών εκπροσώπων της πολιτικής ζωής της Ελλάδας και φορέων εκπροσώπησης της ελληνικής ναυτιλίας, έλαβε χώρα γεύμα εργασίας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Α.Ε. Τζορτζ Τσούνης, πραγματοποίησε ομιλία με επίκεντρο τις έντονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής και ελληνόκτητης ναυτιλίας στην αντιμετώπισή τους αλλά και τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον γεωπολιτικό χάρτη.

Η εισαγωγική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γιώργο Σ. Αλεξανδράτο, πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς και αντιπρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Τσούνη αλλά και το επιτελείο του για την παρουσία τους και το έργο που πραγματοποιούν στη χώρα μας.

Ο ρόλος του στόλου των Ελλήνων εν μέσω των προκλήσεων

Ο Αμερικανός πρέσβης εκκίνησε την ομιλία του, εξαίροντας την ισχύ της Ελλάδας ως ναυτιλιακού κράτους και τον ρόλο των Ελλήνων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, της οποία τα ηνία κρατούν. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η σημασία της Ελλάδας στο παγκόσμιο εμπόριο είναι καθοριστική, δεδομένου ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται διά θαλάσσης και ότι περίπου το 28% του παγκόσμιου στόλου βρίσκεται υπό ελληνική διαχείριση.

Ουκρανική κρίση

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπογράμμισε την κρισιμότητα της επιβολής του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ως μέσου περιορισμού των κερδών της Ρωσίας από τον κλάδο ενέργειας. «Ο κ. Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο περιορισμός των κερδών της Ρωσίας από την ενέργεια θα επηρεάσει σημαντικά τις δυνατότητες της Μόσχας.

Επιπλέον, ο κ. Τσούνης σημείωσε ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι ηγετικός όσον αφορά τη γεωπολιτική κρίση και θα παραμείνει καθοριστικός και στο μέλλον. Αφότου επέλθει το πέρας της κρίσης και οι Ουκρανοί επιστρέψουν σε μια ασφαλή χώρα, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα ξεκινήσει, τόνισε. Η Ελλάδα, ως κόμβος ενέργειας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, θα διαδραματίσει κύριο ρόλο για την παροχή ενέργειας στις χώρες-εταίρους και φυσικά και στην Ουκρανία.

Σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο κ. Τσούνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι, πρώτη φορά στην ιστορία, ΗΠΑ και Ελλάδα είναι τόσο κοντά. Οι κοινές αξίες των δύο χωρών καθιστούν υποχρέωσή τους το να αποτελούν προπύργιο της δημοκρατίας και τείχος ενάντια σε οποιονδήποτε επίδοξο ηγέτη που αποπειράται διά της βίας να αλλάξει το status quo.

«Η Ελλάδα πάντα ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης και πραγματοποίησε ιστορική μνεία στον καθοριστικό ρόλο των Ελλήνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην αναχαίτιση των φασιστικών δυνάμεων.

Παράλληλα, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου θα καθίσταται ολοένα σημαντικότερος με την πάροδο των ετών. Ήδη η Ελλάδα πρωτοστατεί στον κλάδο ενέργειας, με το ήμισυ της ηλεκτροπαραγωγής της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, σημείωσε ο κ. Τσούνης.

Οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της χώρας στον κλάδο, διοχετεύουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους LNG στη χώρα, επισήμανε ο πρέσβης και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες είναι εκείνοι που μεταφέρουν μεγάλο μέρος της, μετέχοντας ενεργά τόσο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας τους όσο και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κύριο εταίρο των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν την Ελλάδα, τόσο ενεργειακά όσο και στρατιωτικά. Ο κ. Τσούνης σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός μικρού γκρουπ χωρών που εξοπλίζονται με προηγμένες αμερικανικές τεχνολογίες και έκανε ειδική αναφορά στα αεροσκάφη F-35.

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ. Τσούνης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας, γεγονός που δεν θα αλλάξει. Ωστόσο, οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην εύρεση λύσεων που θα διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, δίχως την όξυνση της αντιπαλότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει η χώρα με τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνατότητες στον αέρα. Άλλωστε, η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την κρισιμότητα της Ελλάδας ως συμμάχου και φροντίζει στη συνεχή ανανέωση και στον διαρκή εκσυγχρονισμό του στόλου αεροσκαφών της χώρας. «Η Ελλάδα αποτελεί χώρα που προσφέρει λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης. «Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας».

Ελληνική οικονομία και επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρός και τα οικονομικά μεγέθη προκαλούν αισιοδοξία για το μέλλον, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη. «Οι ΑΞΕ αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Τσούνης, εξαίροντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταστεί σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Ειδική αναφορά έκανε στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική τους θέση ως κόμβων συνδυασμένων μεταφορών στα Βαλκάνια.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον δεν προέρχεται μονάχα από τις ΗΠΑ. Ο πρέσβης ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως το μέλλον της Ελλάδας ως προς την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων είναι λαμπρό.

Κλιματική κρίση

Ένας από τους άξονες της ομιλίας του πρέσβη ήταν η κλιματική κρίση και οι προκλήσεις που αναδύονται για την παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Τσούνης εξήρε τις σημαντικές πρωτοβουλίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με στόχο την ενεργειακή μετάβασή της, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία θα έχει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, μια πρόκληση που αφορά τους πάντες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.