ΙΕΑ: Η πρώτη πραγματική ενεργειακή κρίση

ΙΕΑ: Η πρώτη πραγματική ενεργειακή κρίση

78
ΙΕΑ: Η πρώτη πραγματική ενεργειακή κρίση

Λόγο για την πρώτη πραγματική ενεργειακή κρίση έκανε πρόσφατα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol.

Οι αυξημένες ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG και η πιθανή ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης θα πιέσουν την αγορά, καθώς μόλις 20 δισ. κυβικά μέτρα νέας χωρητικότητας για φυσικό αέριο θα προσφερθούν το επόμενο έτος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Fatih Birol στο Singapore International Energy Week.

Επιπροσθέτως, η πρόσφατη απόφαση του OPEC+ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα θεωρείται «ριψοκίνδυνη», σύμφωνα με τον κ. Birol, καθώς ο IEA προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα εντός του έτους.

Σημείωσε ωστόσο πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην ιστορία της ενέργειας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός βιώσιμου και ασφαλούς ενεργειακού συστήματος.

Τέλος, ο κ. Birol ανέφερε πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι ο νούμερο ένα οδηγός για την ενεργειακή μετάβαση, εφόσον πολλές χώρες στρέφουν το βλέμμα τους σε νέες τεχνολογίες και σε ανανεώσιμες πήγες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.