Containerships: Πτώσης συνέχεια για τους ναύλους

Containerships: Πτώσης συνέχεια για τους ναύλους

162
Containerships: Πτώσης συνέχεια για τους ναύλους

Εξαιρετικά «επίμονη» παραμένει η πτωτική τάση που καταγράφεται στους ναύλους των containerships στη spot αγορά. Ο εβδομαδιαίος δείκτης της Drewry, WCI, σημείωσε πτώση 7% την εβδομάδα 20-26 Οκτωβρίου και διαμορφώθηκε στα $3.145,11/FEU. Πλέον βρίσκεται σε κατά 70% χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση και 16% κάτω του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών. Πάντως, παραμένει 121% μεγαλύτερος του μέσου όρου του 2019.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες πτώσεις σημειώθηκαν σε routes μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Οι ναύλοι στο route Σαγκάη-Ρότερνταμ κατέγραψαν πτώση 13% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα $3.845/FEU. Ακόμη, στο route μεταξύ Σαγκάης και Γένοβας, οι ναύλοι διαμορφώθηκαν στα $4.200/FEU, αφότου κατέγραψαν εβδομαδιαία πτώση 9%.

Σημειώνεται ότι οι ναύλοι μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ παραμένουν σε υψηλότερα, σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, επίπεδα. Ενδεικτικά, στο route Ρότερνταμ-Νέα Υόρκη, οι ναύλοι παρέμειναν οριακά αμετάβλητοι σε εβδομαδιαία βάση και ανήλθαν σε $7.284/FEU.

Τέλος, η Drewry εκτιμά ότι οι ναύλοι θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, όμως με μικρότερο ρυθμό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.