Containerships: Νωχελικότητα στη ζήτηση, τα σημάδια των αμερικανικών αγορών

Containerships: Νωχελικότητα στη ζήτηση, τα σημάδια των αμερικανικών αγορών

83
Containerships: Νωχελικότητα στη ζήτηση, τα σημάδια των αμερικανικών αγορών

Πτωτική είναι η τάση που καταγράφεται στις αμερικανικές εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων, απότοκο της μείωσης της ζήτησης που έχει σημειωθεί. Η εν λόγω εξέλιξη μάλιστα φαίνεται να οφείλεται σε έναν βαθμό στον μεγάλο όγκο εισαγωγών που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα εντός του έτους. Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάιο, τα αμερικανικά λιμάνια κατέγραψαν ρεκόρ στις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων.

Ειδικότερα, εν μέσω της πανδημίας σημειώθηκε έκρηξη στη ζήτηση, γεγονός που ευνόησε τη ναυλαγορά, αλλά προκάλεσε και πονοκεφάλους στους εισαγωγείς. Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενου ελλιπούς προσφοράς, οι εισαγωγείς σε ορισμένες περιπτώσεις προέβησαν σε υπέρμετρα αισιόδοξες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ζήτησης. Έτσι, πλέον, σημειώνεται πλεόνασμα προσφοράς προϊόντων, με τους χώρους αποθήκευσης να παραμένουν ασφυκτικά γεμάτοι και τη ζήτηση για τη θαλάσσια μεταφορά προϊόντων να έχει μειωθεί αισθητά.

Ενδεικτικά, στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια, σημειώθηκε πτώση 7,4% στις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων κατά τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ετήσια βάση. Ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η κατά 27% πτώση, σε ετήσια βάση, των εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Λος Άντζελες, κατά τον ίδιο μήνα.

Η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης εμπορευματοκιβωτίων ωθεί παράλληλα και τη ναυλαγορά σε πτώση, με τη σημαντικότερη να καταγράφεται στο fronthaul route Σαγκάη-Λος Άντζελες, στο οποίο οι ναύλοι βρίσκονται σε κατά 77% χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.

Φωτό: Jim Lo Scalzo/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.