Οι αγοραπωλησίες πλοίων, οιωνός για τις ναυλαγορές

Οι αγοραπωλησίες πλοίων, οιωνός για τις ναυλαγορές

206
Οι αγοραπωλησίες πλοίων, οιωνός για τις ναυλαγορές

Μειωμένες είναι οι συνολικές αγοραπωλησίες για τους βασικότερους τύπους πλοίων (bulk carriers, tankers, containerships, gas carriers) από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η ενεργειακή κρίση φαίνεται να έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγοραπωλησίες των bulk carriers έχουν μειωθεί κατά 25% φέτος (748 έναντι 1.002 το 2021), στην αγορά των containerships έχουν μειωθεί κατά 50% (261 από 522), ενώ αυξήσεις καταγράφουν οι αγοραπωλησίες των tankers κατά 12% (839 από 748), καθώς και των gas carriers κατά 38% (106 έναντι 77).

Οι εξαιρέσεις των αυξήσεων των αγοραπωλησιών στα tankers και στα gas carriers ενδέχεται να οφείλονται κυρίως στις προοπτικές που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση για τις εν λόγω αγορές, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφουν τα βλέμματά τους προς πλοία μεταφοράς προϊόντων ενέργειας, όσο η μεγάλη ζήτηση γι’ αυτά εξακολουθεί να αυξάνεται.

Τέλος, η συνολική μείωση των αγοραπωλησιών οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να φαίνονται διστακτικοί στο να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις σε αγορές που δεν παρουσιάζουν την ίδια δυναμική με τα δεξαμενόπλοια/gas carriers.

Γράφημα 1: Αγοραπωλησίες ανά έτος κατά αριθμό πλοίων. Πηγή δεδομένων: VesselsValue
Γράφημα 1: Αγοραπωλησίες ανά έτος κατά αριθμό πλοίων.
Πηγή δεδομένων: VesselsValue
Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.