Ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, η απάντηση της Μόσχας στο μπαράζ κυρώσεων

Ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, η απάντηση της Μόσχας στο μπαράζ κυρώσεων

303
Ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, η απάντηση της Μόσχας στο μπαράζ κυρώσεων

Σε αλλαγή της στρατηγικής της προχωρά η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Rosneft, ενώ οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Μόσχα ενισχύονται.

Πιο συγκεκριμένα, η Rosneft, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ρωσικού πετρελαίου, με ποσοστό παραγωγής μεγαλύτερο του 40%, επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στην πιο εύκολη μεταφορά πετρελαίου για τους αγοραστές.

Προηγουμένως, η εταιρεία πωλούσε το πετρέλαιο στα λιμάνια φόρτωσης και οι αγοραστές αναλάμβαναν την ευθύνη μεταφοράς του. Ωστόσο, όσο οι δυτικές κυρώσεις εντείνονται, η Rosneft αναλαμβάνει πλέον τη μεταφορά του φορτίου ως τον τελικό προορισμό.

Η Rosneft προχώρησε στη ναύλωση του πρώτου πλοίου τον Ιούνιο του 2022. Πρόκειται για ένα Suezmax, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ινδία.

Απόρροια της αλλαγής στρατηγικής της Rosneft είναι οι όγκοι να καταγράφουν σταθερή αύξηση, καθώς η εταιρεία έχει ναυλώσει πλοία χωρητικότητας 1 εκατ. τόνων για τη μεταφορά αργού. O αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των 2,5 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου που είχαν προγραμματιστεί προς εξαγωγή τον Οκτώβριο από την εταιρεία, σύμφωνα με δεδομένα της Refinitiv Eikon.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.