LNG carriers: «Παγιδευμένο» τονάζ και η Ευρώπη στα σχοινιά

LNG carriers: «Παγιδευμένο» τονάζ και η Ευρώπη στα σχοινιά

174
LNG carriers: «Παγιδευμένο» τονάζ και η Ευρώπη στα σχοινιά

Εν μέσω των μεγάλων διαταραχών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στον ενεργειακό κλάδο της Ευρώπης, μεγάλος είναι ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς LNG που βρίσκονται εν αναμονή στα ισπανικά ύδατα, προκειμένου να καταφέρουν να εκφορτώσουν.

Σύμφωνα με το Reuters, σε περισσότερα από 35 ανέρχονται τα LNG carriers που αναμένουν στα ύδατα της Ισπανίας, με σκοπό να εκφορτώσουν φυσικό αέριο, που προορίζεται για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Αυτή η κατάσταση ενδέχεται να στρέψει τα πλοία προς την αναζήτηση διαθέσιμων τερματικών σε γειτονικές χώρες, ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν και τα υπόλοιπα προγραμματισμένα δρομολόγια που εκκρεμούν, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.

Κατά την αναζήτηση νέων προμηθευτών για προϊόντα ενέργειας, η Ευρώπη φαίνεται να αντιμετωπίζει παράλληλα το πρόβλημα της ανεπαρκούς διαθεσιμότητας δεξαμενών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG. Για παράδειγμα, η Ισπανία διαθέτει slots στους τερματικούς επαναεριοποίησης την τρέχουσα εβδομάδα.

Το γεγονός ότι πολλά LNG carriers βρίσκονται «κολλημένα» στα ευρωπαϊκά ύδατα οδηγεί στη μείωση της προσφοράς, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των ναύλων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.