Αδ. Γεωργιάδης: Επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά το 2023

    519
    Αδ. Γεωργιάδης: Επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά το 2023

    Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου είναι τα επίσημα εγκαίνια στο Ελληνικό, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτιμάται ότι θα μεταβιβαστούν στον Γιώργο Προκοπίου μέχρι τέλος του χρόνου και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο θα μεταβιβαστούν στον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ.

    Αυτά γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε γεύμα εργασίας την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά αναφερόμενος στις επενδύσεις, ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Πέρσι η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 28 ετών. Φέτος, αν υποτεθεί ότι μέχρι τέλος του χρόνου δεν έχουμε καμία επένδυση και μείνουμε μόνο σε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, είμαστε ήδη σε ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών».

    Ο υπουργός σημείωσε ότι εν μέσω προκλήσεων, «τη χώρα μας σήμερα την βλέπουν έξω με τελείως διαφορετικό τρόπο από ό,τι την έβλεπαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια», καθώς πλέον, έχει καταστεί κέντρο διάδοσης data στον πλανήτη ενώ σημείωσε ότι, υπό το παρόν κλίμα της πολύ μεγάλης παγκόσμιας αναταραχής, δημιουργούνται δυο νέα πεδία επενδυτικού ενδιαφέροντος: Η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η βιομηχανική παραγωγή με πράσινη ενέργεια.

    «Ο οικονομικός άνεμος που έρχεται είναι πολύ αντίθετος με την πορεία που θέλουμε να χαράξουμε, άρα θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας για να υποδεχθεί αυτές τις νέες συνθήκες που έρχονται με μεγάλη ταχύτητα. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα» σημείωσε ο υπουργός.

    Εγκαίνια τη Δευτέρα στο Ελληνικό

    Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και έχει γίνει η χωρα μας επενδυτικός προορισμός ο υπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα πραγματικά σήμερα είναι μια διαφορετική χώρα όχι μόνο σε επίπεδο διακυβέρνησης, αλλά έχει συμβεί και μία ουσιαστική μεταβολή στην ουσία της ελληνικής κοινωνίας. Και φέρνω πάντα ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό. Τη Δευτέρα είναι τα επίσημα εγκαίνια του έργου, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά, προηγείται του χρονοδιαγράμματος, έχουν πουληθεί όλα τα ακίνητα της πρώτης φάσης και δεν έχει καθόλου εκκρεμότητες».

    Επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά το 2023

    Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε, είναι τα ναυπηγεία. Όπως είπε, «ως προς τη Σύρο, το ναυπηγείο εκεί δουλεύει μια χαρά. Όσον αφορά στον Σκαραμαγκά, πιστεύω ότι η μεταβίβασή του στον Γιώργο Προκοπίου θα έχει γίνει μέχρι τέλος του χρόνου… Όσον αφορά στην Ελευσίνα, παραδώσαμε στις τράπεζες το σχέδιο για την αίτηση στο δικαστήριο. Αυτό δεν ήταν εύκολο, χρειάστηκε ένα μήνα δουλειά για να γίνει. Στόχος μας είναι να καταθέσουμε στο δικαστήριο μέχρι 31 Οκτωβρίου. Εφόσον το πετύχουμε -που θα το πετύχουμε- και καταθέσουμε στις 31 Οκτωβρίου, την άλλη εβδομάδα θα είναι στην Αθήνα και κλιμάκιο της DFC για να δει από κοντά τα ναυπηγεία για πέμπτη φορά. Πήραμε την έγκριση από το Legal Committee της DFC για τα 102 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, άρα προχωράει κανονικά το σχέδιο.

    Πιστεύω το αργότερο μέχρι το Μάρτιο θα γίνει η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ. Άρα, από τον Μάρτιο και μετά θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνος και το 2023 θα είναι σε πλήρη λειτουργία».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.