Παραγγελίες πλοίων: Tα gas carriers, η φωτεινή εξαίρεση

Παραγγελίες πλοίων: Tα gas carriers, η φωτεινή εξαίρεση

222
Παραγγελίες πλοίων: Tα gas carriers, η φωτεινή εξαίρεση

Πτωτική παρουσιάστηκε η πορεία των παραγγελιών από τις αρχές του έτους έως τον Σεπτέμβριο, για τους τέσσερις βασικότερους τύπους πλοίων (bulk carriers, tankers, containerships, gas carriers).

Πιο συγκεκριμένα, οι παραγγελίες για bulk carriers το εν λόγω διάστημα διαμορφώθηκαν στις 147 και ήταν μειωμένες κατά 48% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το τελευταίο report της VesselsValue. Την ίδια στιγμή, οι παραγγελίες για tankers (63) εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 67%, ενώ για τα containerships η μείωση έφτασε το 37%, καθώς από τα 506 πλοία που παραγγέλθηκαν πέρυσι, φέτος μόλις 319 παραγγελίες έλαβαν χώρα μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Εικόνα3

Γράφημα 1: Παραγγελίες bulk carriers, tankers, containerships, gas carriers την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, 2020-2021-2022. Πηγή δεδομένων: VesselsValue.

Μοναδική εξαίρεση τα gas carriers, των οποίων οι παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο κατά 5%. Η συνολική αξία των παραγγελιών κατέγραψε αύξηση 68%, στα $26,7 δισ. από $15,9 δισ. το προηγούμενο έτος.

Η πτωτική τάση των παραγγελιών ενδεχομένως οφείλεται στη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, απόρροια κυρίως των περιβαλλοντικών κανονισμών. Επιπλέον, η αυξημένη πληρότητα των ναυπηγείων έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των παραγγελιών, εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα slots.

Από την άλλη όψη, για τα gas carriers, η αύξηση τόσο των παραγγελιών όσο και της αξίας αυτών αντανακλά τις εκτιμήσεις ότι η τάση ενίσχυσης του LNG στο ενεργειακό μείγμα θα συνεχιστεί και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.