Οι αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας σε σταυροδρόμι

Οι αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας σε σταυροδρόμι

103
Οι αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας σε σταυροδρόμι

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη, οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί κύριος πάροχος ενεργειακών αγαθών για τη Γηραιά Ήπειρο. Καθώς οι ερχόμενοι μήνες φαντάζουν δύσκολοι για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, τα βλέμματα στρέφονται στις ΗΠΑ και στην πολιτική που χαράσσει η Ουάσιγκτον όσον αφορά τις εξαγωγές της.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις εξαγωγές LNG με προορισμό την Ευρώπη. Όμως, αναλυτές εξετάζουν ένα σενάριο όπου οι ενεργειακές απαιτήσεις στις ΗΠΑ ίσως οδηγήσουν στην ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης. Μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει δύσκολη, ειδικά λόγω της δυσαρέσκειας που θα προκαλέσει στους Ευρωπαίους πολίτες και κατ’ επέκταση της επίδρασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης.

Παράλληλα, το Bloomberg σημειώνει ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξετάζουν την επιβολή απαγόρευσης στις εξαγωγές πετρελαϊκών παραγώγων, με στόχο τη μείωση των τιμών στην εγχώρια αγορά. Ένα τέτοιο μέτρο, εφόσον εφαρμοστεί, θα αποτελέσει το πιο δραστικό της κυβέρνησης Μπάιντεν προς αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών βενζίνης.

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση δύναται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών μακροπρόθεσμα στις αμερικανικές αγορές και, φυσικά, θα έχει διπλωματικό κόστος. Άλλωστε, οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων των ΗΠΑ προς την Ευρώπη κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εντός του έτους, απότοκο της ανάγκης διαφοροποίησης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου εισαγωγών ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.