«Ψαλίδι» του OPEC+ στην παραγωγή πετρελαίου

«Ψαλίδι» του OPEC+ στην παραγωγή πετρελαίου

78
«Ψαλίδι» του OPEC+ στην παραγωγή πετρελαίου

Την απόφαση να προβεί σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου του αποφάσισε σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ο OPEC+, παρά την πίεση διεθνών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως σημειώνει το Reuters, η εν λόγω κίνηση αναμένεται να ανατρέψει την πτωτική πορεία που κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα, ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο θα έχει κάποια πραγματική επίδραση στην προσφορά του OPEC+. Άλλωστε, τα μέλη του OPEC και οι σύμμαχοι τους αποτυγχάνουν ως προς τους στόχους παραγωγής που θέτουν. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο του 2022 η απόκλιση της παραγωγής του OPEC+ σε σύγκριση με τον στόχο ήταν ίση με 3,6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Ωστόσο, η εν λόγω απόκλιση δεν οφείλεται κυρίως στα «μεγαθήρια» του Οργανισμού αλλά αντιθέτως σε λοιπές παραγωγικές χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στις υποδομές παραγωγής τους. Εφόσον η Σαουδική Αραβία μειώσει την παραγωγή της, ο αντίκτυπος δύναται να είναι ακόμα εμφανέστερος, και η απόκλιση στόχων και πραγματικής παραγωγής να παραμείνει σημαντική.

Η απόφαση μείωσης της παραγωγής από πλευράς OPEC+ αναμένεται να ευνοήσει τη Ρωσία, καθώς θα καταστήσει δύσκολο τον περιορισμό των κερδών της Ρωσίας από το εμπόριο ενέργειας, κύριο στόχο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, σχολιάζουν αναλυτές και κύκλοι της αγοράς.

Παράλληλα, παρότι ο OPEC+ επιμένει ότι η εν λόγω κίνηση δεν είναι πολιτική, περαιτέρω άνοδος των τιμών πετρελαίου αναμένεται να πονοκεφαλιάσει την Ουάσιγκτον, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, οπότε και θα κριθεί κατά πόσο ο έλεγχος του Κογκρέσου θα παραμείνει στους Δημοκρατικούς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.