ΟΟΣΑ: Σύννεφα ανεργίας και στο βάθος η ρωσική εισβολή

ΟΟΣΑ: Σύννεφα ανεργίας και στο βάθος η ρωσική εισβολή

48
ΟΟΣΑ: Σύννεφα ανεργίας και στο βάθος η ρωσική εισβολή

Ανησυχία επικρατεί αναφορικά με την αγορά εργασίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, καθώς τα spillover φαινόμενα της ρωσικής εισβολής στις διεθνείς οικονομίες καθίστανται εμφανή. Πιο συγκεκριμένα, ο OΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η επιβράδυνση των οικονομιών, ο πληθωρισμός και οι πτωτικές τάσεις στις επενδύσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να επιβραδυνθεί, ενώ οι υψηλές τιμές ενεργειακών αγαθών και εμπορευμάτων προκαλούν πονοκεφάλους για το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

«Η αύξηση του κόστους τροφίμων και ενέργειας έχει σφοδρό αντίκτυπο ειδικά σε νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του OΟΣΑ, Mathias Cormann. «Παρά την εκτεταμένη έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι πραγματικοί μισθοί [οι μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό] δεν συνάδουν με την άνοδο του πληθωρισμού».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας από εργατικό δυναμικό χαμηλότερων δεξιοτήτων και πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό, δεν απαιτείται μονάχα χρηματοδότηση αλλά κυρίως προγράμματα εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.