Σε υψηλά πέντε ετών οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού άνθρακα

Σε υψηλά πέντε ετών οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού άνθρακα

29
Σε υψηλά πέντε ετών οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού άνθρακα

Σε υψηλά πενταετίας ανήλθαν οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία τον Αύγουστο, δείγμα ότι το Πεκίνο συνεχίζει να αποτελεί «αιμοδότη» για τη ρωσική οικονομία μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα, η Κίνα εισήγαγε 8,54 εκατ. τόνους ρωσικού άνθρακα εν μέσω πολύ υψηλών θερμοκρασιών, που πυροδότησαν αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία της ασιατικής χώρας.

Ο όγκος ρωσικού άνθρακα που κατευθύνθηκε στην Κίνα ήταν αυξημένος κατά 57% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 και ο υψηλότερος από το 2017, οπότε και άρχισαν να συλλέγονται τα εν λόγω δεδομένα.

Κίνα και Ρωσία, οι οποίες πρόσφατα διακήρυξαν ότι η φιλία τους «δεν έχει όρια», έχουν ενισχύσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα. Η αξία των κινεζικών εισαγωγών ρωσικών εμπορευμάτων αυξήθηκε κατά 60% τον Αύγουστο, στα $11,2 δισ., εν μέσω εκρηκτικής ζήτησης για πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα.

Την ίδια ώρα, αυξητική τάση ακολουθεί και το εμπόριο από την Κίνα στη Ρωσία. Τον Αύγουστο μάλιστα οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία σημείωσαν άνοδο 26%, στα $8 δισ. Τέλος, το διμερές τους εμπόριο άγγιξε το πρώτο οκτάμηνο τα $117,2 δισ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση 31%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.