Η Ευρώπη, κινητήριος μοχλός της ζήτησης χαλκού

Η Ευρώπη, κινητήριος μοχλός της ζήτησης χαλκού

42
Η Ευρώπη, κινητήριος μοχλός της ζήτησης χαλκού

Πτωτικές εμφανίζονται οι τάσεις στις τιμές χαλκού, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για εικόνα που θα επιμείνει τους ερχόμενους μήνες.

Η εν λόγω εξέλιξη και εκτίμηση συνιστά απόρροια της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη, η οποία οδηγεί σε πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση σε πτώση της ζήτησης για χαλκό. Μάλιστα, προβλέπεται ότι οι τιμές χαλκού θα υποχωρήσουν σε χαμηλό διετίας στις αρχές του 2023.

Παρότι παραδοσιακά η αγορά χαλκού περιστρέφεται γύρω από την κινεζική δραστηριότητα, με την Κίνα να αντιστοιχεί περίπου στο 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης ετησίως, επί του παρόντος τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην Ευρώπη.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η Ευρώπη αντιστοιχεί περίπου στο 15-20% της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού. Οι καλπάζουσες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη έχουν ωθήσει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών στόχων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

Καθώς ο ρόλος του χαλκού στην ηλεκτροπαραγωγή είναι σημαντικός, η ζήτηση για το μετάλλευμα εκτιμάται πως θα καταγράψει πτώση σε ορίζοντα τρίμηνου έως εξαμήνου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση χαλκού από πλευράς Κίνας, θα δημιουργήσει πλεόνασμα στην αγορά και θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.