Μακρύς ο δρόμος της απανθρακοποίησης των αγορών χάλυβα και iron ore

Μακρύς ο δρόμος της απανθρακοποίησης των αγορών χάλυβα και iron ore

46
Μακρύς ο δρόμος της απανθρακοποίησης των αγορών χάλυβα και iron ore

H απανθρακοποίηση των βιομηχανιών χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος έως το 2050, σε ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού, θα απαιτήσει επενδύσεις $1,4 τρισ., σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie.

Η ανάλυση της Wood Mackenzie επισημαίνει την εξάρτηση του βιομηχανοποιημένου κόσμου από τον χάλυβα, με 2,2 δισ. τόνους παραγωγής να απαιτούνται για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης έως το 2050 – αύξηση 15% από το 2021. Την ίδια ώρα, η αλυσίδα από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος έως την παραγωγή χάλυβα χαρακτηρίζεται ως υψηλής έντασης άνθρακα. Από την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα εκπέμπονται συνολικά 3,4 δισ. τόνοι άνθρακα ετησίως – αριθμός ίσος με το 7% των παγκόσμιων εκπομπών.

Κατά τη Wood Mackenzie, απαιτείται μια «επανάσταση» σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας της βιομηχανίας ‒από την εξόρυξη έως την κατανάλωση‒, μια διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τις εταιρείες του κλάδου καθώς οδεύουμε σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών. Περίπου $800-900 δισ. επενδύσεων είναι απαραίτητα για τη μείωση των ανθρακικών εκπομπών από τη χαλυβουργία.

Σύμφωνα με την κ. Malan Wu, research director της Wood Mackenzie, οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη μείωση των εκπομπών και να επενδύσουν σε πράσινες πρακτικές και υποδομές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.