Κατάληψη ελληνικών πλοίων στο Ιράν: Τέλος στην ομηρία των 49 ναυτικών

    1522
    Κατάληψη ελληνικών πλοίων στο Ιράν: Τέλος στην ομηρία των 49 ναυτικών

    Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον επαναπατρισμό των 49 ναυτικών-ομήρων στα ελληνικά δεξαμενόπλοια που είχαν καταληφθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης στις 27 Μάϊου 2022. Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου που έγινε στο Ιράν, η ιρανική πλευρά έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω, δέχτηκε και συμφώνησε στην αντικατάσταση των δύο πληρωμάτων.

    Οι ιρανικές αρχές έχουν μειώσει την ένοπλη φρουρά που βρίσκεται στα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, επιτρέπουν την επικοινωνία των ναυτικών με τις οικογένειές τους ενώ παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΕΝΕΝ η αρχή του απεγκλωβισμού πιθανότατα θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου με την επιστροφή του Έλληνα Ανθυποπλοιάρχου του πλοίου “Prudent Warrior”.  Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου αναμενόταν να του χορηγηθεί η σχετική βίζα. Στο δεύτερο πλοίο “Delta Poseidon”, στο οποίο ο αριθμός των Ελλήνων είναι 9 άτομα, η αντικατάστασή τους θα γίνει τις επόμενες μέρες και στην επιστροφή θα είναι το σύνολο του ελληνικού πληρώματος.

    Ανάλογες ενέργειες δρομολογούνται παράλληλα και για τους αλλοδαπούς ναυτικούς των δύο δεξαμενόπλοιων.

    Το σύνολο των Ελλήνων ναυτικών θα αντικατασταθεί με αλλοδαπούς, εκτός από έναν Έλληνα ο οποίος επιθυμεί την παραμονή του στο πλοίο, σημειώνει η ΠΕΝΕΝ.

    Πάντως, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των πλοίων η κατάσταση παραμένει “θολή” και το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον στον μήνα Σεπτέμβριο, αφού οι Ιρανοί ζητούν μία σειρά εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά στις οποίες δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.

     

    Τελευταία Ενημέρωση: Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου – 20.30

    Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, Έλληνας ναυτικός, μέλος του πληρώματος του Delta Poseidon, έχει ήδη αναχωρήσει για την Ελλάδα.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.