Η καρδιά των VLCCs χτυπά στη Μέση και την Άπω Ανατολή

Η καρδιά των VLCCs χτυπά στη Μέση και την Άπω Ανατολή

143
Η καρδιά των VLCCs χτυπά στη Μέση και την Άπω Ανατολή

Στο επίκεντρο της αγοράς των VLCCs βρίσκονται τα routes μεταξύ Μέσης και Άπω Ανατολής, καταλαμβάνοντας οκτώ από τις δέκα θέσεις στον πίνακα των ισχυρότερων routes των VLCCs για τον Αύγουστο του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη μηνιαία έκθεση της VesselsValue, το νούμερο ένα route σε όρους τονομιλίων ήταν εκείνο μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιαπωνίας. Στο εν λόγω route εντός του Αυγούστου μεταφέρθηκαν εμπορεύματα 7,8 εκατ. τόνων (30,9 δισ. τονομίλια).

Ωστόσο, σε όρους μεταφερόμενου όγκου εμπορευμάτων, τη νούμερα ένα θέση κατέλαβε το route με αφετηρία τη Σαουδική Αραβία και προορισμό την Κίνα. Στο εν λόγω route εντός του Αυγούστου μεταφέρθηκαν μέσω VLCCs συνολικά 9,1 εκατ. τόνοι πετρελαίου (30,7 δισ. τονομίλια).

Εικόνα1

Παράλληλα, τα δέκα κορυφαία routes αντανακλούν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην αγορά των VLCCs η Σαουδική Αραβία και η Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της VesselsValue, τέσσερα από τα δέκα routes είχαν ως χώρα αναχώρησης τη Σαουδική Αραβία, ενώ πέντε από τα δέκα είχαν ως χώρα προορισμού την Κίνα.

Στα δέκα κορυφαία routes για τα VLCCs εντός Αυγούστου, η Σαουδική Αραβία καταλαμβάνει ποσοστό 47% επί των συνολικά μεταφερόμενων εμπορευμάτων (27,2 εκατ. τόνοι από 57,9 εκατ. τόνους συνολικά), ενώ η Κίνα ποσοστό 48% (27,6 εκατ. τόνοι).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.