
Με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, οι G7 πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της θέσπισης πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η εν λόγω κίνηση αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της πολιτικής ισχύος των G7 στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στη βιομηχανία ασφαλίσεων, προκειμένου να θέσουν φρένο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου που δεν τηρούν το πλαφόν που θα τεθεί στην τιμή του.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία αθροιστικά κατέγραψε έσοδα 158 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τους τελευταίους έξι μήνες, επωφελούμενη από τις υψηλές τιμές.
Επί του παρόντος, δεν είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το ανώτατο όριο της τιμής πετρελαίου, όμως ένα πιθανό σενάριο είναι τα μέσα επίπεδα κόστους παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας – περίπου $35 ανά βαρέλι. Ένα τέτοιο όριο θα αποτελούσε και κίνητρο για τις χώρες που δεν ανήκουν στους G7 να τηρήσουν το πλαφόν.
Την ίδια ώρα, δύσκολα η Μόσχα θα παραμείνει άπραγη απέναντι στις ενέργειες των G7. Όπως έχει ξεκαθαρίσει, οποιαδήποτε χώρα τηρήσει το πλαφόν που θα τεθεί, αυτόματα θα σβηστεί από τον «χάρτη» εξαγωγών της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, διαφαίνεται ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, η Ρωσία αρνείται να πουλήσει πετρέλαιο στις χώρες που συμμετέχουν στο πλαφόν, οπότε και η εν λόγω πολιτική κίνηση θα «πέσει στο κενό», καθώς θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο.
Συνεπώς, όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση ασιατικών χωρών –με επίκεντρο την Ινδία και την Κίνα– για φθηνό ρωσικό πετρέλαιο. Μάλιστα, διυλιστήρια στην Ασία μπορούν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και να εξάγουν παράγωγά του στις ευρωπαϊκές αγορές.
Στο δεύτερο σενάριο, η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει πετρέλαιο στις χώρες που τηρούν το πλαφόν των G7. Στο συγκεκριμένο σενάριο, η Ινδία πιθανώς θα τηρήσει το πλαφόν. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ρωσικού πετρελαίου θα προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τα διεθνή διυλιστήρια.
Μάλιστα, η Ασία ήδη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για το ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός που δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα. Άλλωστε, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το πλαφόν στην τιμή πετρελαίου θα οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών της προς την Ασία και στη μείωση εκείνων προς την Ευρώπη.
Πηγή: Reuters, NationalNews, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Συνέντευξη του Νικόλα Δ. Πατέρα, Προέδρου και CEO της Contships Management Inc.
Στις 27 Ιουνίου, η ναυτιλιακή εταιρεία Hanwha Shipping, θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου Hanwha, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, που σηματοδοτεί την επέκταση της παρουσίας…
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ