Περιβαλλοντικοί σκόπελοι αστρονομικού κόστους

Περιβαλλοντικοί σκόπελοι αστρονομικού κόστους

68
Περιβαλλοντικοί σκόπελοι αστρονομικού κόστους

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται πως ταλανίζουν ολοένα και περισσότερο πληθώρα χωρών ανά τον κόσμο. Οι καταστροφικές ξηρασίες στην Ευρώπη, αλλά και το πιο πρόσφατο παράδειγμα των πλημμυρών που πλήττουν το Πακιστάν, συνιστούν ενδεικτικά παραδείγματα της νέας κλιματικής πραγματικότητας.

Το αυξημένο κόστος των περιβαλλοντικών καταστροφών κατέστη σαφές και εντός του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με σχετική βάση δεδομένων που διατηρεί το βελγικό Center for Research on the Epidemiology of Disaster, το κόστος των περιβαλλοντικών καταστροφών το 2021 ανήλθε σε πάνω από $224 δισ.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον και ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας αναφορικά με την επίδραση των περιβαλλοντικών καταστροφών με επίκεντρο το νερό για την παγκόσμια οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, η συμβουλευτική εταιρεία επί περιβαλλοντικών θεμάτων GHD σημειώνει ότι το κόστος περιβαλλοντικών καταστροφών τέτοιου τύπου θα σκαρφαλώσει στα $5,6 τρισ. με ορίζοντα το 2050.

Όπως σημειώνει το Reuters, η GHD αξιολόγησε τον κίνδυνο –με επίκεντρο το νερό‒ που αντιμετωπίζουν επτά χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλιππίνες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αυστραλία). Η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, δηλαδή οι ΗΠΑ, αντιμετωπίζει δυνητικό κόστος $3,7 τρισ. με ορίζοντα το 2050, ενώ η Κίνα $1,1 τρισ.

Επιπλέον, από τους σημαντικότερους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, το μεγαλύτερο πλήγμα δύνανται να δεχτούν εκείνοι των κατασκευών και της διανομής ($4,2 τρισ.).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.