Ένα ιπτάμενο ηλεκτρικό ferry για τις ανάγκες της Στοκχόλμης

Ένα ιπτάμενο ηλεκτρικό ferry για τις ανάγκες της Στοκχόλμης

91
Ένα ιπτάμενο ηλεκτρικό ferry για τις ανάγκες της Στοκχόλμης

Η συμφόρηση των μεταφορικών δικτύων σε μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί πλέον μια νέα πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, νέα προηγμένα εγχειρήματα λαμβάνουν χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της σουηδικής Candela. Η Candela έχει αναπτύξει ένα νέο ιπτάμενο ηλεκτρικό πορθμείο με την ονομασία Candela P-12, το οποίο αναμένεται να φέρει επανάσταση στις πλωτές μεταφορές επιβατών.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω ferry είναι το πιο γρήγορο στο είδος του, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά και το πιο ενεργειακά αποδοτικό, καθώς μπορεί να διανύσει 60 ναυτικά μίλια με μία φόρτιση. Επιπλέον, μπορεί να διανύσει μια διαδρομή 15 χλμ. σε 25 λεπτά, έναντι ενός diesel ferry, που χρειάζεται τον διπλάσιο χρόνο αλλά και 95% περισσότερη ενέργεια. Το χωρητικότητας τριάντα επιβατών Candela P-12 αναμένεται να λειτουργήσει στη Στοκχόλμη το 2023, έχοντας τη δυνατότητα να εξοικονομεί χρόνο στους επιβάτες, σε σύγκριση με τα ΜΜΜ και τα αυτοκίνητα σε ώρες αιχμής.

Τέλος, το Candela P-12 αποτελεί «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου αντικατάστασης των 70 diesel ferries που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη σουηδική πρωτεύουσα, δημιουργώντας έτσι ελπίδες για αποσυμφόρηση των οδικών μεταφορών και συνάμα για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Φωτό: candela.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.