
Ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται στο Πακιστάν, με το ένα τρίτο της χώρας να βρίσκεται κάτω από το νερό, μετά τις χειρότερες βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων εδώ και τρεις δεκαετίες.
Από τις πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.136 άνθρωποι, έχουν παρασυρθεί αμέτρητα σπίτια και έχουν καταστραφεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις ζωτικής σημασίας.
Περισσότεροι από 33 εκατ. Πακιστανοί, δηλαδή ένας στους επτά, έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες και σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Το Πακιστάν θα χρειαστεί περισσότερα από $10 δισ. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων και για την ανοικοδόμηση των υποδομών που καταστράφηκαν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της χώρας, Αχσάν Ικμπάλ, μιλώντας στο AFP.
«Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στις υποδομές, κυρίως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της γεωργίας, των μέσων διαβίωσης, αλλά και στο οδικό δίκτυο», εξήγησε ο κ. Ικμπάλ.
Την Τρίτη 30 Αυγούστου, τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποίησαν έκκληση για οικονομική βοήθεια ύψους $160 εκατ. Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο γ.γ. των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Πακιστάν υποφέρει, καθώς έχει πληγεί από «μουσώνες με στεροειδή».
Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η βιντεοσκοπημένη δήλωση του κ. Γκουτέρες:
The Pakistani people are facing a monsoon on steroids. More than 1000 people have been killed – with millions more lives shattered.
This colossal crisis requires urgent, collective action to help the Government & people of Pakistan in their hour of need. pic.twitter.com/aVFFy4Irwa
— António Guterres (@antonioguterres) August 30, 2022
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ταλανίζουν ολοένα και πιο συχνά τον πλανήτη δεν συνιστούν μεμονωμένα συμβάντα. Όπως πληθώρα ερευνών τα τελευταία έτη έχουν καταδείξει, η συχνότητα εκτύλιξης ακραίων καιρικών φαινομένων καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη. Ο ρόλος της ανθρώπινης επίδρασης στην εν λόγω εξέλιξη είναι αδιαμφισβήτητος και οι εικόνες που απορρέουν κρούουν ολοένα και πιο απεγνωσμένα τον κώδωνα του περιβαλλοντικού κινδύνου.
Πέραν των επιπτώσεων στο περιβάλλον, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις και για την οικονομία. Πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας αναφορικά με περιβαλλοντικά ζητήματα GHD υπογράμμισε ότι το δυνητικό κόστος των πλημμυρών και των λοιπών καταστροφών που σχετίζονται με το νερό στην παγκόσμια οικονομία, με ορίζοντα το 2050, ισούται με $7,8 τρισ.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ