Πακιστάν: Η σκληρή πραγματικότητα ενός όχι τόσο μακρινού μέλλοντος

Πακιστάν: Η σκληρή πραγματικότητα ενός όχι τόσο μακρινού μέλλοντος

239
Πακιστάν: Η σκληρή πραγματικότητα ενός όχι τόσο μακρινού μέλλοντος

Ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται στο Πακιστάν, με το ένα τρίτο της χώρας να βρίσκεται κάτω από το νερό, μετά τις χειρότερες βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων εδώ και τρεις δεκαετίες.

Από τις πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.136 άνθρωποι, έχουν παρασυρθεί αμέτρητα σπίτια και έχουν καταστραφεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις ζωτικής σημασίας.

Περισσότεροι από 33 εκατ. Πακιστανοί, δηλαδή ένας στους επτά, έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες και σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το Πακιστάν θα χρειαστεί περισσότερα από $10 δισ. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων και για την ανοικοδόμηση των υποδομών που καταστράφηκαν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της χώρας, Αχσάν Ικμπάλ, μιλώντας στο AFP.

«Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στις υποδομές, κυρίως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της γεωργίας, των μέσων διαβίωσης, αλλά και στο οδικό δίκτυο», εξήγησε ο κ. Ικμπάλ.

Την Τρίτη 30 Αυγούστου, τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποίησαν έκκληση για οικονομική βοήθεια ύψους $160 εκατ. Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο γ.γ. των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Πακιστάν υποφέρει, καθώς έχει πληγεί από «μουσώνες με στεροειδή».

26114713

Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η βιντεοσκοπημένη δήλωση του κ. Γκουτέρες:

 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ταλανίζουν ολοένα και πιο συχνά τον πλανήτη δεν συνιστούν μεμονωμένα συμβάντα. Όπως πληθώρα ερευνών τα τελευταία έτη έχουν καταδείξει, η συχνότητα εκτύλιξης ακραίων καιρικών φαινομένων καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη. Ο ρόλος της ανθρώπινης επίδρασης στην εν λόγω εξέλιξη είναι αδιαμφισβήτητος και οι εικόνες που απορρέουν κρούουν ολοένα και πιο απεγνωσμένα τον κώδωνα του περιβαλλοντικού κινδύνου.

Πέραν των επιπτώσεων στο περιβάλλον, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις και για την οικονομία. Πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας αναφορικά με περιβαλλοντικά ζητήματα GHD υπογράμμισε ότι το δυνητικό κόστος των πλημμυρών και των λοιπών καταστροφών που σχετίζονται με το νερό στην παγκόσμια οικονομία, με ορίζοντα το 2050, ισούται με $7,8 τρισ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.