Τεχνητή «φωτοσύνθεση», νέα πρωτοπορία για τη μείωση των εκπομπών

Τεχνητή «φωτοσύνθεση», νέα πρωτοπορία για τη μείωση των εκπομπών

106
Τεχνητή «φωτοσύνθεση», νέα πρωτοπορία για τη μείωση των εκπομπών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα από επιπλέοντα τεχνητά φύλλα, προκειμένου να παραγάγουν καθαρά καύσιμα αξιοποιώντας ηλιακή ενέργεια και νερό.

Οι δοκιμές της καινοτόμου τεχνολογίας έλαβαν χώρα στον ποταμό Cam, με τους ερευνητές να ελπίζουν ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και στη θάλασσα.

Η πρώτη εκδοχή του συστήματος, η οποία αναπτύχθηκε το 2019 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Erwin Reisner στο Cambridge, περιλάμβανε γυάλινα υποστρώματα και μονωτική επένδυση, καταλαμβάνοντας ως εκ τούτου αρκετό όγκο. Η νέα έκδοση του συστήματος είναι εμπνευσμένη από την ηλεκτρονική βιομηχανία, όπου οι τεχνικές σμίκρυνσης έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη έξυπνων και ευέλικτων συσκευών, οι οποίες έχουν φέρει την επανάσταση στον κλάδο. Το αποτέλεσμα είναι μια συσκευή η οποία μοιάζει αλλά και λειτουργεί σαν ένα πραγματικό φύλλο.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι η πρωτοποριακή συσκευή μπορεί να παραγάγει υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα αξιοποιώντας το νερό και την ηλιακή ενέργεια, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αναμειχθούν για την παραγωγή αερίου σύνθεσης (syngas).

Αν και χρειάζονται επιπλέον βελτιώσεις προκειμένου το εν λόγω σύστημα να χρησιμοποιηθεί σε εμπορικές εφαρμογές, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει νέους δρόμος για την παραγωγή φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων.

Φωτό: www.cam.ac.uk

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.