Οι μεταβολές στην αγορά tankers: Σημεία καμπής, τάσεις και προβλέψεις

Οι μεταβολές στην αγορά tankers: Σημεία καμπής, τάσεις και προβλέψεις

420
Οι μεταβολές στην αγορά tankers: Σημεία καμπής, τάσεις και προβλέψεις

Σημαντικές τάσεις έχουν αναδυθεί εντός του έτους για την αγορά δεξαμενόπλοιων, με τα crude tankers μεγαλύτερου μεγέθους να βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας αναλύσεων Vortexa, η ζήτηση για VLCCs, Suezmaxes και Aframaxes έχει καταγράψει άνοδο τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα VLCCs, εντός του έτους δεν έχει σημειωθεί σημαντική μεταβολή στα τονομίλια. Όμως, υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τους προορισμούς των φορτίων και πιο συγκεκριμένα έχει καταγραφεί άνοδος στα τονομίλια των VLCCs με προορισμό την Ευρώπη. Όσον αφορά τα Suezmaxes, αξιοποιούνται σε σημαντικό βαθμό για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με προορισμό κυρίως την Ινδία και την Κίνα. Σημειώνεται ότι τα Aframaxes είναι εκείνα που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο στα τονομίλια, ακολουθώντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, στις 5 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που σημαίνει ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα χρειαστεί να αναζητήσει νέους προορισμούς. Σημαντική υποψηφιότητα στην εν λόγω εξέλιξη έχουν η Κίνα και η Ινδία, αλλά σε κάθε περίπτωση φαντάζει δύσκολο η ρωσική παραγωγή πετρελαίου να παραμείνει στα τωρινά επίπεδα.

Από την άλλη, η Ευρώπη έχει περισσότερες επιλογές όσον αφορά τις πηγές πετρελαίου. Πολλές από αυτές αφορούν χώρες στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βόρεια Αφρική, στην Κασπία, στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική, αλλά και στη Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική. Βάσει των προαναφερθέντων, αναμένεται να ευνοηθεί η ζήτηση για Aframaxes.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.