Ευρώπη: Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει χειμώνα

Ευρώπη: Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει χειμώνα

105
Ευρώπη: Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει χειμώνα

Ανησυχία επικρατεί αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια των χωρών της Ευρώπης ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Στο επίκεντρο της εν λόγω ανησυχίας βρίσκεται η έλλειψη εναλλακτικών έναντι της ρωσικής ενέργειας.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας με προορισμό την Ευρώπη κατέγραψαν πρόσφατα πτώση. Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να συνιστά απόρροια προβλημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή της. Ακόμη, οι εξαγωγές έχουν διακοπεί, λόγω του γεγονότος ότι η Βενεζουέλα επιθυμεί αλλαγή της τωρινής συμφωνίας, βάσει της οποίας προμηθεύει με πετρέλαιο τις ευρωπαϊκές αγορές.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς την Ευρώπη δύσκολα θα αυξηθούν σύντομα, ακόμα και σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης προχωρήσουν.

Παράλληλα, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (20% της συνολικής ικανότητας διαμετακόμισης του Nord Stream 1). Το ενδεχόμενο, μάλιστα, οι ροές να διακοπούν τελείως εντός των ερχόμενων μηνών δεν φαντάζει απίθανο, ενώ η Γερμανία απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο χρήσης του Nord Stream 2.

Παρά την πρόσφατα ανακοινωθείσα ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Καναδά, η αποστολή LNG από τον Καναδά στην Ευρώπη συνιστά δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω έργα υποδομών και συνεπώς δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμη λύση.

Με γνώμονα τα προαναφερθέντα, οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να καταγράψουν εκ νέου αυξήσεις εντός των ερχόμενων μηνών. Μάλιστα, η εν λόγω εξέλιξη δεν θα επηρεάσει μόνο τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αναζήτηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλακτικών πηγών θα επηρεάσει τις ισορροπίες ζήτησης και προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: [xclusiv] 22nd August 2022, OilPrice

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.