Ιχνηλατώντας τις κινήσεις του ρωσικού πετρελαίου

Ιχνηλατώντας τις κινήσεις του ρωσικού πετρελαίου

254
Ιχνηλατώντας τις κινήσεις του ρωσικού πετρελαίου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταβολές στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, και δη οι κινήσεις της Μόσχας στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο δεδομένα της Refinitiv, η Ρωσία εξάγει ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στην Ασία. Μάλιστα, προκειμένου να αποστείλει μεγαλύτερα φορτία σε μακρινότερους προορισμούς, πραγματοποιεί μεταφορτώσεις από πλοίο σε πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τον Μάρτιο, ενώ έχει αποφασίσει πλήρη απαγόρευση εισαγωγών του, με ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2023. Ενδεικτικά, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ολλανδία και στην Εσθονία έφτασαν σε μηδενικά επίπεδα τον Αύγουστο του 2022, έναντι 365.000 τόνων και 170.000 τόνων αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2022. Από την άλλη, οι εξαγωγές πετρελαίου από ρωσικά λιμάνια προς τη Σιγκαπούρη έφτασαν τους 350.000 τόνους τον Αύγουστο.

Συνεπώς, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ απορρίπτουν το ρωσικό πετρέλαιο, οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ασία, τη Μέση Ανατολή και ορισμένες χώρες της Αφρικής αυξήθηκαν σημαντικά. Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία υπερδιπλασίασε την ποσότητα εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου το β’ τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.