Ινδικός Ωκεανός: Σε ποια σημεία θα ισχύσει ο αποχαρακτηρισμός της Περιοχής Υψηλού...

Ινδικός Ωκεανός: Σε ποια σημεία θα ισχύσει ο αποχαρακτηρισμός της Περιοχής Υψηλού Κινδύνου

313
Ινδικός Ωκεανός: Σε ποια σημεία θα ισχύσει ο αποχαρακτηρισμός της Περιοχής Υψηλού Κινδύνου

Τον αποχαρακτηρισμό ως Περιοχή Υψηλού Κινδύνου (High Risk Area – HRA) του Ινδικού Ωκεανού για περιστατικά πειρατείας γνωστοποίησε το International Chamber of Shipping (ICS). Η εν λόγω ανακοίνωση- απόφαση επήλθε έπειτα από σχετική γνωμοδότηση πληθώρας διεθνών φορέων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, και συγκεκριμένα των ICS, BIMCO, IMCA, INTERCARGO, INTERTANKO και OCIMF (Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ Εταιρειών Πετρελαίου).

Η HRA του Ινδικού Ωκεανού αφορούσε την Ερυθρά Θάλασσα (ανοικτά Ερυθραίας και Υεμένης στο ύψος των συνόρων Υεμένης και Σαουδικής Αραβίας), τον Κόλπο του Άντεν (ανοικτά Τζιμπουτί, Υεμένης και Σομαλίας, μέχρι τα σύνορα της Υεμένης με το Ομάν) καθώς και τα υπόλοιπα ύδατα ανοικτά της Σομαλίας (μέχρι τα σύνορά της με την Κένυα).

Screenshot 2022-08-24 150105

Ο αποχαρακτηρισμός αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες ασφάλειας για τις διεθνείς πλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες προέκυψαν λόγω των εντατικών προσπαθειών αντιμετώπισης της πειρατείας από τοπικά και διεθνή ενδιαφερόμενα μέρη. Σημειώνεται ότι από το 2018 δεν έχουν λάβει χώρα πειρατικές επιθέσεις ενάντια σε εμπορικά πλοία στα ανοικτά της Σομαλίας.

Η απόφαση που αφορά τις θάλασσες ανοικτά της Σομαλίας προωθήθηκε στον IMO τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2023.

Φωτό: Nicolas Nelson/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.