Nord Stream 1: Παύση των ροών φυσικού αερίου στα τέλη Αυγούστου

Nord Stream 1: Παύση των ροών φυσικού αερίου στα τέλη Αυγούστου

104
Nord Stream 1: Παύση των ροών φυσικού αερίου στα τέλη Αυγούστου

Ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές, έπειτα από πρόσφατη ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom περί διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ροές θα διακοπούν για τρεις ημέρες, και συγκεκριμένα από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης. Οι εργασίες, μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τη γερμανική Siemens Energy. Μετά την ολοκλήρωσή τους, θα ξαναρχίσουν οι ροές των 33 εκατ. κ.μ. ημερησίως, επίπεδα παρόμοια με τα τωρινά και ίσα με μόλις 20% της συνολικής ικανότητας διαμετακόμισης του αγωγού.

Η εν λόγω εξέλιξη προκαλεί ανησυχία αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι, εντός του περασμένου Ιουλίου, οι ροές διακόπηκαν για δέκα ημέρες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ετήσιες εργασίες συντήρησης.

Ένα από τα θέματα που προκαλεί εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας αναφορικά με τον αγωγό είναι οι τουρμπίνες του. Βάσει της Μόσχας, η Ευρώπη φέρει την ευθύνη των μειωμένων ροών φυσικού αερίου, λόγω του γεγονότος ότι οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης δυσχεραίνουν το έργο επιστροφής μιας τουρμπίνας στη Ρωσία.

Ωστόσο, αναλυτές κάνουν λόγο για απόπειρες πίεσης της Μόσχας ενάντια στην Ευρώπη, με στόχο την άρση κάποιων κυρώσεων ή ακόμα και την εκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Αυγούστου, η Γερμανία απέκλεισε το ενδεχόμενο λειτουργίας του νέου αγωγού.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Τέλος, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα $3.000/1.000 κ.μ. τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, αγγίζοντας τα εν λόγω επίπεδα για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: TASS, Financial Times, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.