Σε καλό δρόμο οι ναυλαγορές των δεξαμενόπλοιων

Σε καλό δρόμο οι ναυλαγορές των δεξαμενόπλοιων

232
Σε καλό δρόμο οι ναυλαγορές των δεξαμενόπλοιων

Οι ναυλαγορές έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τη ρωσική εισβολή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή των δεξαμενοπλοίων, η οποία έχει εκτιναχθεί.

Συγκεκριμένα, κυρώσεις στη Μόσχα έχουν αλλάξει άρδην το θαλάσσιο εμπόριο υγρών φορτίων και έχουν δημιουργήσει νέες εμπορευματικές ροές, με αποτέλεσμα να ναυλώνονται περισσότερα πλοία για πιο μακρινές διαδρομές. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι η συρρίκνωση της προσφοράς δεξαμενόπλοιων, που ακολουθείται από την ανοδική πορεία των ναύλων και των τιμών μεταχειρισμένων πλοίων. Σύμφωνα με τη VesselsValue, η αξία των clean vessels καταγράφει άνοδο κατά 60%.

Η αύξηση αυτή δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς, εφόσον η ζήτηση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι πλοιοκτήτες είναι πρόθυμοι να προσφέρουν πολλά περισσότερα προκειμένου να αποκτήσουν ένα δεξαμενόπλοιο στη δευτερογενή αγορά και να αξιοποιήσουν άμεσα τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ναυλαγοράς.

Συνολικά από τις αρχές του έτους πουλήθηκαν 184 clean tankers αξίας $3,79 δισ., υψηλό τουλάχιστον πέντε ετών, σύμφωνα με δεδομένα της VesselsValue, ενώ ενδεικτικά ένα δεξαμενόπλοιο μεσαίου μεγέθους ηλικίας 14 ετών πωλήθηκε έναντι $19,3 εκατ., τιμή υψηλότερη κατά $5 εκατ. σε σύγκριση με τον Απρίλιο για την αγορά ενός παρόμοιου πλοίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.