Nαυτικοί: Αισιοδοξία για τις μετά-Covid συνθήκες διαβίωσης

Nαυτικοί: Αισιοδοξία για τις μετά-Covid συνθήκες διαβίωσης

135
Nαυτικοί: Αισιοδοξία για τις μετά-Covid συνθήκες διαβίωσης

Αισιόδοξα είναι τα ευρήματα του τριμηνιαίου δείκτη Seafarers Happiness Index (SHI) τον οποίο δημοσιεύει η ΜΚΟ Mission to Seafarers.

Ο εν λόγω δείκτης επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει το επίπεδο ευημερίας και ικανοποίησης των ναυτικών από τις συνθήκες στα πλοία.

Για το β’ τρίμηνο, ο γενικός δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο στο 7,21/10 από το 5,85/10 το α’ τρίμηνο του 2022. «Ενώ αυτό που βλέπουμε πιθανώς δεν είναι το τέλος των ζητημάτων που σχετίζονται με τον Covid, ίσως είναι η αρχή του τέλους. […] Οι τροποποιήσεις της MLC, η προοπτική μιας παγκόσμιας συνδεσιμότητας και οι έγκαιρες αλλαγές πληρωμάτων δίνουν ώθηση στην αισιοδοξία», σημειώνεται στο report. H Mission to Seafarers προειδοποιεί ότι, παρά τη βελτίωση της κατάστασης, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς δεν είναι λίγοι οι ναυτικοί που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας.

Αναφορικά με την επικοινωνία με την οικογένεια, ο επιμέρους δείκτης αυξήθηκε το β’ τρίμηνο από το 6,39 στο 7,44, με αρκετούς ναυτικούς ωστόσο να θίγουν το ζήτημα του υψηλού κόστους αλλά και της ποιότητας για την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Άνοδο σημείωσε και ο δείκτης αναφορικά με το επίπεδο ικανοποίησης για τις απολαβές. Συγκεκριμένα κατέγραψε άνοδο στο 7,49 από το 5,59, παρά τις δυσμενείς εκτιμήσεις για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Σε γενικό πλαίσιο κατεγράφη αισιοδοξία, ωστόσο ορισμένοι ναυτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι απολαβές τους δεν συνάδουν με τον φόρτο εργασίας τους.

Θετικά ήταν τα ευρήματα και για τη διατροφή στο πλοίο (7,81 από 6,05), την εκπαίδευση πάνω στο πλοίο (7,79 από 6,3) και την αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος (8,07 από 6,82).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.