LNG carriers: Επενδυτικό κρεσέντο και ισχυρό outlook

LNG carriers: Επενδυτικό κρεσέντο και ισχυρό outlook

128
LNG carriers: Επενδυτικό κρεσέντο και ισχυρό outlook

Η αγορά των LNG carriers βρίσκεται σε πορεία σημαντικής ανάπτυξης, ως απόρροια κυρίως της αύξησης της ζήτησης για τη μεταφορά LNG, καθώς ο χάρτης του παγκόσμιου εμπορίου αναδιαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες.

Όπως σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή του ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons, από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί παραγγελίες για τη ναυπήγηση 104 LNG carriers, εκτιμώμενης αθροιστικής αξίας $22 δισ.

Στο επίκεντρο των εν λόγω παραγγελιών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το μεγαλεπήβολο project LNG του Κατάρ για αύξηση της ικανότητας υγροποίησης στα επίπεδα ρεκόρ των 116 εκατ. τόνων ετησίως από το 2025-2026, αλλά και οι γενικότερες εκτιμήσεις για τον πρωτεύοντα ρόλο του LNG ως καυσίμου τα ερχόμενα έτη.

Στα μέσα Ιουλίου, το orderbook των LNG carriers μετρά 264 πλοία μεταφορικής ικανότητας 43,2 εκατ. κ.μ., αντιστοιχώντας στο 41% της μεταφορικής ικανότητας του στόλου.

Παράλληλα, το εμπόριο LNG συνεχίζει να ενισχύεται, παρά τις καλπάζουσες τιμές που έχει σημειώσει τους τελευταίους μήνες το ενεργειακό αγαθό. Ο εμπορικός όγκος του LNG αναμένεται να καταγράψει άνοδο 5,3% το 2022, η οποία ενδέχεται να ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε περίπτωση που η προσφορά δεν ήταν περιορισμένη. Για το 2022 εκτιμάται ότι τα τονομίλια των LNG carriers θα καταγράψουν άνοδο 3,2%.

Συνεπώς, το outlook για την αγορά παραμένει θετικό, λόγω της ισχυρής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο και της πληθώρας projects με επίκεντρο την παγκόσμια εξαγωγική ικανότητα LNG.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.