Δεξαμενόπλοια: Ιράν-Βενεζουέλα-Ρωσία για μια θέση στις ασιατικές αγορές

Δεξαμενόπλοια: Ιράν-Βενεζουέλα-Ρωσία για μια θέση στις ασιατικές αγορές

156
Δεξαμενόπλοια: Ιράν-Βενεζουέλα-Ρωσία για μια θέση στις ασιατικές αγορές

Οι μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στο θαλάσσιο εμπόριο υγρών φορτίων, ιδιαίτερα μεταξύ Ιράν, Βενεζουέλας και Ρωσίας, αποτελούν το αντικείμενο νέας ανάλυσης της Vortexa.

Μετά τη σημαντική αύξηση που κατεγράφη τον Ιανουάριο, συνολικά οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαιοειδών το α’ εξάμηνο κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο, οι εξαγωγές του Ιράν ήταν οι υψηλότερες από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τεχεράνη και άγγιξαν τα 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Ωστόσο, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου, οι εν λόγω ροές κατά μέσο όρο κινήθηκαν στα 850.000 βαρέλια/ημέρα, καθώς οι Κινέζοι εισαγωγείς άρχισαν να στρέφονται και στο φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο, σημειώνει η Vortexa.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα πετρελαιοειδών του Ιράν και το β’ τρίμηνο του έτους έφτασαν στα 5 εκατ. βαρέλια. Η αύξηση της παραγωγής ενόψει μιας εκτιμώμενης άρσης των κυρώσεων (που τελικά δεν ήρθε ποτέ) αποτέλεσε οδηγό για την άνοδο των αποθεμάτων.

Βενεζουέλα, Ιράν και το αμοιβαίο φλερτ

Το εμπόριο πετρελαιοειδών Ιράν-Βενεζουέλας το α’ εξάμηνο ενισχύθηκε σημαντικά, με τη Βενεζουέλα να εισάγει κατά μέσο όρο 55.000 βαρέλια/ημέρα από το Ιράν έναντι 25.000 βαρελιών/ημέρα το β’ εξάμηνο του 2021. Kαι το Ιράν όμως, από την πλευρά του, άρχισε να εισάγει αργό πετρέλαιο και καύσιμα από τη Βενεζουέλα.

Τα δεξαμενόπλοια μεταξύ ιρανικού και ρωσικού πετρελαίου

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Vortexa, έως τις 18 Ιουλίου, έντεκα δεξαμενόπλοια, κυρίως Aframaxes, τα οποία μετέφεραν προηγουμένως ιρανικά φορτία, είχαν φορτώσει πετρέλαιο και παράγωγα της Ρωσίας. Η Vortexa εκτιμά ότι δεξαμενόπλοια που ήδη επιδίδονται στη μεταφορά φορτίων, παρά τις κυρώσεις, θα διευκολύνουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου ανατολικά του Σουέζ.

Οι STS μεταφορές πετρελαίου της Ρωσίας στον Ατλαντικό αυξάνονται και περιλαμβάνουν πλοία που προηγουμένως μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο. Διαφαίνεται λοιπόν ότι Ιράν, Βενεζουέλα και Ρωσία θα «παλέψουν» για αγορές ανατολικά του Σουέζ, κυρίως της Κίνας και της Ινδίας. Η Κίνα πάντως φαίνεται διστακτική να εισάγει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου εν αντιθέσει με την Ινδία. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξημένες ροές της Ρωσίας στις ασιατικές αγορές πλήττουν τους προμηθευτές της Μέσης Ανατολής και δεν είναι τυχαίο ότι το Ιράκ προχώρησε σε μείωση των επίσημων τιμών πώλησης συγκριτικά με τους ανταγωνιστές του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.