Containerships: Γιατί η Ωκεανία φέρνει χαμόγελα στην αγορά

Containerships: Γιατί η Ωκεανία φέρνει χαμόγελα στην αγορά

110
Containerships: Γιατί η Ωκεανία φέρνει χαμόγελα στην αγορά

Oι συνιστώσες στην αγορά containerships καθώς και η σημαντική επίδραση της εκρηκτικής ανόδου της ζήτησης εντός των πανδημικών ετών έφεραν σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο. Η spot ναυλαγορά κατέγραψε εκρηκτική άνοδο, με τους ναύλους των συμβολαίων χρονοναύλωσης να καρπώνονται τα spillover φαινόμενα της εν λόγω ανόδου. Στο πλαίσιο αυτό, παρότι οι ναύλοι στη spot αγορά βρίσκονται σε πτωτική πορεία, εκείνοι στη long-term αγορά δεν έχουν πληγεί ακόμη εξίσου σημαντικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Xeneta, καθώς πρότερα συμβόλαια χρονοναύλωσης μακράς διαρκείας ολοκληρώνονται, η σύναψη νέων συμφωνιών πραγματοποιείται σε αρκετά υψηλότερους ναύλους. Συνεπώς, ο μέσος όρος των ναύλων σε συμβόλαια χρονοναύλωσης μακράς διαρκείας αυξάνεται.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ναύλων στη long-term αγορά με προορισμό την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία την 1η Ιουλίου ήταν ίσος με $7.600/FEU, αυξημένος κατά 375% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019 και υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος καταγράφεται στα συμβόλαια χρονοναύλωσης μακράς διαρκείας μεταξύ νοτιοανατολικής Ασίας και Αυστραλίας/Νέας Ζηλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, ο μέσος όρος των ναύλων έχει καταγράψει άνοδο 420% ($6.300/FEU) και πλέον είναι ίσος με $7.800/FEU. Σημαντική είναι και η άνοδος σε ετήσια βάση, καθώς τον Ιούλιο του 2021 ο μέσος όρος των ναύλων ήταν ίσος με $2.900/FEU.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.