Ναυλαγορές: Ανάμεικτα τα σημάδια

Ναυλαγορές: Ανάμεικτα τα σημάδια

194
Ναυλαγορές: Ανάμεικτα τα σημάδια

Ανάμεικτα είναι τα σημάδια που εμφανίζονται στις ναυλαγορές, με τα δεξαμενόπλοια να βρίσκονται σε ρότα ανάκαμψης και τα bulk carriers να παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των προηγούμενων μηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη εβδομαδιαία (18-22/7) έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, οι τάσεις στους ναύλους των δεξαμενόπλοιων παραμένουν ανοδικές, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της δραστηριότητας σε ορισμένες περιοχές. Ο μέσος όρος των κερδών των VLCCs διαμορφώθηκε στα $12.316/ημέρα, έχοντας καταγράψει περαιτέρω άνοδο. Ακόμη, ο μέσος όρος των ημερήσιων κερδών των Aframaxes κατέγραψε άνοδο 19% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκε στα $62.409.

Όσον αφορά τα gas carriers, οι ναύλοι των VLGCs στην Ανατολή εμφανίστηκαν αυξημένοι: οι ναύλοι στο route Αραβικός Κόλπος – Ιαπωνία σημείωσαν άνοδο 13% εβδομαδιαία και διαμορφώθηκαν στα $39.139/ημέρα.

Ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στους ναύλους των LNG carriers. Όπως σημειώνει η Clarksons, στη spot αγορά οι τάσεις είναι πτωτικές: την εβδομάδα με πέρας την Παρασκευή 22 Ιουλίου, ο μέσος όρος των ημερήσιων ναύλων για ένα DFDE LNGC μεταφορικής ικανότητας 160.000 κ.μ. κατέγραψε πτώση 14% και διαμορφώθηκε στα $42.500. Αντιθέτως, στη long-term αγορά η εικόνα διαφέρει: οι ναύλοι σε συμβόλαιο χρονοναύλωσης ορίζοντα ενός έτους για ένα LNGC παρόμοιων προδιαγραφών παρέμειναν σταθεροί σε εβδομαδιαία βάση στα $130.000/ημέρα.

Παράλληλα, σταθερότητα σημειώνεται και στους ναύλους των bulk carriers έπειτα από την πτωτική πορεία που έχουν καταγράψει. Ο μέσος όρος των κερδών ταξιδιού για ένα Kamsarmax κατέγραψε άνοδο 5% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκε στα $18.913/ημέρα, σε κατά 38% χαμηλότερα επίπεδα έναντι των μέσων Μαΐου.

Επιπλέον, χαμηλή παραμένει η δραστηριότητα στην αγορά συμβολαίων χρονοναύλωσης των containerships εν μέσω της θερινής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Clarksons, οι ναύλοι στη long-term αγορά παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.