Αμερικανικό ντίζελ, το «νέκταρ» του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου

Αμερικανικό ντίζελ, το «νέκταρ» του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου

107
Αμερικανικό ντίζελ, το «νέκταρ» του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου

Εκρηκτική εμφανίζεται η ζήτηση για αμερικανικό ντίζελ στις παγκόσμιες αγορές, καταδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά ενέργειας εν μέσω της κρίσης που ταλανίζει πληθώρα οικονομιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ εξάγουν ντίζελ με εξαιρετικά έντονους ρυθμούς. Εντός του Ιουλίου, περίπου 1,39 εκατ. βαρέλια αμερικανικού ντίζελ ημερησίως εξάγονται από τερματικούς στον Κόλπο του Μεξικού. Εφόσον σε αυτά προστεθούν οι εξαγωγές βενζίνης και λοιπών καυσίμων, οι εξαγωγές από τον Κόλπο του Μεξικού έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα εντός του Ιουλίου.

Σημαντικό μέρος των εξαγωγών ντίζελ κατευθύνεται στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στη Χιλή και στην Αργεντινή. Η κοντινή απόσταση μεταξύ των τερματικών εξαγωγών και εισαγωγών σημαίνει πως, παρότι η εν λόγω εξέλιξη είναι ευνοϊκή για το εμπόριο των δεξαμενόπλοιων, η ζήτηση για τονομίλια δεν καταγράφει ισχυρή άνοδο.

Ωστόσο, και η Ευρώπη δείχνει να «διψά» για αμερικανικό ντίζελ, αυξάνοντας τη ζήτηση για τη μεταφορά του από τον Κόλπο του Μεξικού σε ευρωπαϊκούς τερματικούς και ευνοώντας σε μεγαλύτερο βαθμό την αγορά των tankers μέσω της αύξησης τονομιλίων.

 

David Mark από το Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.