Η Gazprom περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου λόγω «ανωτέρας βίας»

Η Gazprom περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου λόγω «ανωτέρας βίας»

71
Η Gazprom περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου λόγω «ανωτέρας βίας»

Εντείνονται οι ανησυχίες αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς η Ρωσία επικαλείται «ανωτέρα βία» για τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ρωσική Gazprom επικαλείται «ανωτέρα βία» για τις υποχρεώσεις της προς τουλάχιστον έναν σημαντικό πελάτη της.

Η εν λόγω εξέλιξη κατέστη γνωστή μέσω επιστολής η οποία απεστάλη στις 14 Ιουλίου και μέσω της οποίας η Gazprom αποπειράται να προστατευτεί από πιθανές διεκδικήσεις αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Gazprom δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της λόγω αναπάντεχων περιστάσεων. Μάλιστα, η εν λόγω κατάσταση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά παραδόσεις από τις 14 Ιουνίου και έπειτα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 έχουν προσωρινά διακοπεί λόγω εργασιών συντήρησης οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου. Ωστόσο, πολλοί πελάτες της ρωσικής εταιρείας εκφράζουν την ανησυχία τους, θεωρώντας πως ένα σενάριο περαιτέρω καθυστερήσεων ή μειωμένων προμηθειών είναι αρκετά πιθανό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.