Νέες κατευθυντήριες γραμμές του ClassNK για τη χρήση εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων

Νέες κατευθυντήριες γραμμές του ClassNK για τη χρήση εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων

125
Νέες κατευθυντήριες γραμμές του ClassNK για τη χρήση εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων

Ο ιαπωνικός νηογνώμονας ClassNK εξέδωσε τη δεύτερη έκδοση των «Guidelines for Ships Using Alternative Fuels», η οποία ορίζει τις απαιτήσεις ασφαλείας για πλοία τα οποία χρησιμοποιούν ως καύσιμα μεθανόλη, αιθανόλη, LPG και αμμωνία. Στη νέα έκδοση έχουν προστεθεί ειδικές απαιτήσεις, που αφορούν τα πλοία κατανάλωσης καυσίμου αμμωνίας, παρέχοντας παράλληλα καθοδήγηση για τον σχεδιασμό των πλοίων που θα τροφοδοτούνται από εναλλακτικά καύσιμα.

Οι νέες οδηγίες ορίζουν τις σχετικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου και ασφάλειας στα πλοία που καταναλώνουν εναλλακτικά καύσιμα, λαμβάνοντας υπόψη τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, για την κατανάλωση καυσίμου αμμωνίας, η οποία είναι τοξική για τον άνθρωπο και διαβρωτική για τα υλικά, ορίζονται συγκεκριμένες απαιτήσεις ασφαλείας, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εισαγωγή αποστάσεων απομόνωσης από χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης αμμωνίας καθώς και τον ειδικό σχεδιασμό των κινητήρων και των ατμολεβήτων κατανάλωσης αμμωνίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια επί του πλοίου.

Η πρόσφατα δημοσιευθείσα δεύτερη έκδοση των οδηγιών αντικατοπτρίζει την εμπειρογνωμοσύνη του ClassNK στον τομέα του καυσίμου αμμωνίας, την οποία έχει αποκτήσει μέσω προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης που έχει υλοποιήσει σε συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.