Συνέχεια της μείωσης για τις πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις σε πλοία

Συνέχεια της μείωσης για τις πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις σε πλοία

138
Συνέχεια της μείωσης για τις πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις σε πλοία

Οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ναυτιλίας και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τα φορτία όσο και την ασφάλεια του πλοίου και των πληρωμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του ICC International Maritime Bureau (IMB), το α’ εξάμηνο του 2022 σημειώθηκε σημαντική μείωση στις πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις εναντίον πλοίων, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1994. Συγκεκριμένα, οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις το α’ εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 58, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα κινήθηκαν σε 68.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η μείωση είναι αισιόδοξη, εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι επί του ζητήματος. Ενδεικτικά, δράστες επιβιβάστηκαν στο 96% των πλοίων που δέχτηκαν επίθεση, ενώ υπήρξαν και 26 περιστατικά ομηρίας σε μέλη πληρώματος.

Ο διευθυντής του IMB, Michael Howlett, επισήμανε τη σημαντικότητα αυτής της εξέλιξης όσον αφορά την ασφάλεια των ναυτικών και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, την ενδυνάμωση του εμπορίου και συνάμα την οικονομική ανάπτυξη. Από την άλλη, όμως, υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής εφησυχασμού από τις αρμόδιες αρχές και τις κυβερνήσεις, και την κανονική διεξαγωγή περιπολιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.