Έναρξη κατασκευής της δεύτερης φρεγάτας FDI για το ΠΝ

Έναρξη κατασκευής της δεύτερης φρεγάτας FDI για το ΠΝ

210
Έναρξη κατασκευής της δεύτερης φρεγάτας FDI για το ΠΝ

H τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος της δεύτερης φρεγάτας FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στο ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα για την αγορά τριών φρεγατών FDI – συν μία ακόμη σε προαίρεση – για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου 2022. Λιγότερο από τέσσερεις μήνες μετά, και ενώ η πρώτη φρεγάτα βρίσκεται ήδη στο στάδιο της παραγωγής, στις 13 Ιουλίου 2022 έγινε η κοπή του πρώτου ελάσματος της δεύτερης φρεγάτας. Όπως ανακοινώθηκε από τη Naval Group, η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του διευθυντή προγράμματος για τις φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της Naval Group, Gilles Langlois, όπως και του αρχιπλοιάρχου Θεοχάρη Χατζόπουλου, διοικητή του κλιμακίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη Λοριάν.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Λοριάν για να γιορτάσουμε αυτό το πρώτο μεγάλο βιομηχανικό ορόσημο στην παραγωγή της δεύτερης φρεγάτας για το Ελληνικό Ναυτικό» δήλωσε ο Gilles Langlois και πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανοι που πετύχαμε αυτό το ορόσημο περισσότερο από τρεις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και δεσμευόμαστε πλήρως να παραδώσουμε τις καλύτερες φρεγάτες στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του, ο αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος επισήμανε ότι «η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος είναι ένα σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα FDI».
«Οι φρεγάτες FDI», συνέχισε, «θα συμβάλουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ελληνικού Στόλου και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας των επόμενων δεκαετιών. Η συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του προγράμματος FDI αρχίζει να υλοποιείται και υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια ομαλής και παραγωγικής συνεργασίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Naval Group, οι FDI θα ενισχύσουν γρήγορα και βιώσιμα τις δυνατότητες του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς θα παραδοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες και το 2026 για την τρίτη.

Ισχυρό σχέδιο συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας
Η Naval Group καθόρισε ένα ισχυρό σχέδιο ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των φρεγατών για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με στόχο την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων στην ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα.
Ήδη, οι πρώτες τέσσερις συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες υπογράφηκαν τον Ιούνιο του 2022, ενώ παράλληλα η Naval Group έχει εισέλθει σε αποκλειστικές συνομιλίες με ακόμη πέντε εταιρείες για την προμήθεια του κύριου εξοπλισμού των φρεγατών και αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες συμβάσεις τους επόμενους μήνες.
Εξάλλου, πέρα από το πρόγραμμα φρεγατών, η Naval Group έχει δεσμευθεί να οικοδομήσει ισχυρές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες για την υποστήριξη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και την ανάπτυξη των ναυτικών πολεμικών δυνατοτήτων της ελληνικής βιομηχανίας.

Οι φρεγάτες FDI
Η φρεγάτα FDI – γνωστή και ως Belharra – είναι ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, πολλαπλού ρόλου με εκτόπισμα 4.500 τόνων. Διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου (κατά πλοίων, αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού και προβολής ειδικών δυνάμεων).
Είναι εξοπλισμένη με πυραύλους κατά στόχων επιφανείας Exocet MM40 B3C, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, καθώς και πυροβόλα. Η φρεγάτα είναι σε θέση να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτό: Naval Group

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.