Το πρώτο παγκοσμίως σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων κατανάλωσης υδρογόνου

Το πρώτο παγκοσμίως σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων κατανάλωσης υδρογόνου

137
Το πρώτο παγκοσμίως σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων κατανάλωσης υδρογόνου

Η εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών Vestas πρόκειται να συνεργαστεί με τη Windcat Workboats, λανσάροντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα διερευνήσει τις δυνατότητες χρήσης ενός σκάφους μεταφοράς πληρωμάτων (CTV) κατανάλωσης υδρογόνου για τη μείωση των παραγόμενων ανθρακικών εκπομπών από την παροχή υπηρεσιών συντήρησης σε υπεράκτιες κατασκευές.

Το «Hydrocat 48» αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Windcat Workboats και CMB.Tech, ενώ, σύμφωνα με την τελευταία, αποτελεί το πρώτο CTV στον κόσμο το οποίο τροφοδοτείται με υδρογόνο, διαθέτοντας κινητήρες διπλού καυσίμου της MAN Engines.

Οι δοκιμές του σκάφους θα πραγματοποιηθούν στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Norther στη Βόρεια Θάλασσα και αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Ιουλίου, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους. Το εν λόγω πρόγραμμα θα προσφέρει στη Vestas τη δυνατότητα να διερευνήσει τις δυνατότητες ένταξης του υδρογόνου στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, εξετάζοντας τα οφέλη αλλά και τους περιορισμούς από τη χρήση αυτού ως καυσίμου πλοίων.

Το καινοτόμο CTV μπορεί, σύμφωνα με τη Vestas, να προσφέρει μείωση των παραγόμενων εκπομπών CO2 έως και κατά 37% σε σύγκριση με ένα συμβατικό σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων, ποσοστό που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Φωτό: Vestas

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.