Σε θολό τοπίο οι τιμές του πετρελαίου 

Σε θολό τοπίο οι τιμές του πετρελαίου 

89
Σε θολό τοπίο οι τιμές του πετρελαίου 

Η πορεία των τιμών πετρελαίου το τελευταίο διάστημα αποτελεί ένα διφορούμενο ζήτημα για αναλυτές και κύκλους της αγοράς.

Η Citi Group, αμερικανική πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων, σε ένα από τα σενάρια που εξετάζει υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο μπορεί να υποχωρήσει στα $65 ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, θεωρεί πως στο τέλος του επόμενου έτους, με την παρουσία μιας ύφεσης στη ζήτηση, η τιμή μπορεί να φτάσει τα $45 ανά βαρέλι.

Μολαταύτα, αναλυτές της J.P. Morgan, επίσης αμερικανικής πολυεθνικής τράπεζας επενδύσεων, εκφράζουν αντίθετες απόψεις. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η τιμή του Brent μπορεί να αγγίξει τα $380 εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της.

Ας μη λησμονηθεί το γεγονός ότι η G7 εξετάζει την επιβολή ανώτατης τιμής στο βαρέλι αργού, σε συνδυασμό με την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου που πωλήθηκε πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή. Εντούτοις, αυτή η κίνηση εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η Ρωσία ενδέχεται να αντιδράσει μέσω της μείωσης παραγωγής πετρελαίου και να προκαλέσει τεράστια ανισορροπία στις τιμές. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του πρώην Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, η πρόταση της Ιαπωνίας για επιβολή ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο ενέχει τον κίνδυνο μείωσης της προσφερόμενης ποσότητάς του έως και 50% και συνάμα εκτόξευσης των τιμών έως και $400 ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.